25 éves az Austropannon

Az Austropannon Kft. – 1990 óta az Eberspächer Vállalat magyarországi vezérképviselete – 2015. október 15-én ünnepelte 25 éves jubileumát. Szerkesztőségünk is meghívást kapott az eseményre, melyet a cég székhelyén, Győrújbaráton, az Austropannon tulajdonában lévő, ízlésesen helyreállított műemlék jellegű épületben tartottak. Az ünnepségen megjelent több magyarországi autógyártó – kiállított járművekkel is –, valamint felhasználók, partnerek, a gazdasági élet, oktatási partnerintézmények, egyetemek számos oktatója, az osztrák nagykövetség, a gazdasági kamara és a bécsi városvezetés képviselői is.

Az Austropannon Kft. 25 éve tette ismertté az Eberspächer márkanevet Magyarországon és azóta is korrekt, tisztességes piaci magatartással a felhasználók igényeinek elébe menve meghatározó tényezője a magyar járműgyártói és felhasználói piacnak.

Az Eberspächer motortól független járműfűtések, klímaberendezések, buszklímák, kipufogó- és katalizátorrendszerek világszinten is jelentős gyártója. Többek között a magyarországi mentőautók belső terének fűtését, a köz- lekedési vállalatok buszai jelentős hányadának fűtését és hűtését Eberspächer berendezések biztosítják. Emellett a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség speciális járműveinek jó részében és a vasúti járművekben is megta- lálhatóak ezek a készülékek.

Országos szervizhálózat biztosítja a javítást és a garanciális ügyintézést. Az Austropannon részt vesz a buszgyártók fejlesztéseiben, fűtési és klímarendszereinek a kialakításában. Folyamatos továbbképzések biztosítják a partnereknek a vi- lágviszonylatban is korszerű műszaki információk átadását. Az ünnepségnek otthont adó, restaurált épületet használják az oktatások lebonyolítására is.

A felszólalók nem csak a cég dolgozói és a gazdasági szférában szereplő partnereik közül kerültek ki. Az ünnepségen került aláírásra a Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszékével egy oktatási együttműködés. Hasonlóképpen a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a Fáy András Szakközépiskolával, továbbá az Audi Akadémiával közös oktatási tervet kidolgozva kapcsolódnak bele a felnövekvő szakembergárda korszerű műszaki ismeretekkel való ellátásába. Nagyon fontosnak tartják a duális képzés keretein belül az oktatási intézményekkel való szoros együttműködést, ezt Lakatos István, a győri Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszékének vezetője is megerő- sítette.

A 25 éves jubileum nemcsak az ünneplésre és a visszaemlékezésre adott alkalmat, hanem arra is, hogy körülnézzünk a kiállított járművek és az Eberspächer-termékek között. A cég tulajdonában álló Volkswagen az Austropannon teljes sze- mélyautós kínálatával fel van vértezve. Nemcsak utólagosan beépített állófűtéssel rendelkezik, hanem nyestriasztóval is. A rendezvény szüneteiben a vendégeket legjobban a magyar gyártású katonai jármű, a Komondor nyűgözte le.

A 13 tonnás monstrum fűtéséért az Eberspächer berendezések a felelősek. A kiállítói sátor is tartogatott műszaki érdekességeket. Az Austropannon profiljába tartozó állóklímákat, buszba építhető klímamodulokat és a személyautókba utólagosan beépíthető állófűtéseket is közelebbről tanulmányozhattuk.

A termékek közül a legnagyobb újdonságot a Hydronic 2 Comfort jelentette, ami a saját fejlesztésű, a fűtőkészülékbe integrált és szabadalmi védelem alatt álló termomenedzsment segítségével lehetővé teszi, hogy a fűtőkészülék először a jármű belső terének gyors felfűtését és a szélvédők jégtelenítését végezze el. Ezt követően – amint a hűtővíz hőmérséklete eléri a 67 °C-ot – megnyitja a hűtővíz útját a motor felé, hogy annak a felmelegítése is megtörténhessen. Összehasonlításként a korábbi és más gyártók által előál- lított modellekhez képest a felfűtési idő 60%-ra csökken.

Az extrém rövid fűtési időnek köszönhetően rövid utak megtétele előtt is érdemes használni a rendszert. A csaknem emissziómentes működés csekély tüzelőanyag-felhasználás mellett történik. Különösen előnyös nagyobb lökettérfogatú járművek számára.

Az állófűtés bekapcsolása is egyszerűbbé vált. Nem kell kimenni az autóhoz, hogy előmelegítsük, ugyanis egy 1 km hatósugarú távirányítóval vagy akár az okostelefonunkkal is bekapcsolhatjuk az állófűtést. Az EasyStart Remote távirányí- tók nem nagyobbak mint egy kulcstartó, így a jármű kulcsával együtt tárolható és hordható, a telefonos indításnál pedig nincsenek távolsági korlátai sem a rendszer aktiválásának. Szintén az Austropannon kínálatában elérhetők a Calix motor-előmelegítő rendszerek, melyek az otthoni hálózatra csatlakoztathatók és segítik a hidegindítást, csökkentik a motor mechanikai terhelését indításkor. Környezetbarátnak is mondhatók az 500 és 2000 watt teljesítmény közötti melegítők, hiszen az üzemmeleg motor kibocsátási értékei jobbak, mint a hideg motoré.