SikaTack® ELITE – OEM-szintű térhálósodás percek alatt

2015. július 2-án Svájcban, a Dynamic Test Centerben megrendezésre került bemutatóna Sika cég bemutatta a legújabb szélvédőragasztás-technológiáját. Az eseményen több mint 120 ember volt jelen szerte Európából. A SikaTack® ELITE szélvédőragasztót és a hozzá tartozó PowerCure adagolórendszer alkalmazását két személygépjárművön, a gyakorlatban ismertették. A VW Golf VI töréstesztjét 95%-os törésteszt bábuval, az FMVSS 212/208-as szabványok előírásainak megfelelően, mindössze 30 perccel a szélvédő beragasztása után végezték el. A Peugeot 206 SW-t csupán 50 perccel a beépítés után, a szélvédőnél fogva emelték fel, hogy bizonyítsa a ragasztó térhálósodásának OEM-szintű megfelelőségét.


Peugeot 206 SW emelési tesztje a szélvédőnél fogva, 50 perccel a beragasztás után

POWERCURE – A TÖKÉLETES MEGOLDÁS AZ AUTÓÜVEG CSERÉJÉHEZ

A PowerCure a gyorskötésű ragasztástechnológia legfejlettebb generációja. A Sika első alkalommal egy teljes körű megoldást – gyorsragasztót és hozzá fejlesztett felhordó eszközt – kínál a felhasználók részére. A Sika filozófiája az, hogy a következő technológiai szint elérése csak akkor lehetséges, ha a rendszer a valóság által támasztott igényekre reflektál. A PowerCure-t egészen a kezdetektől fogva autóüveg-beépítőkkel együtt fejlesztették, mobil és műhelykörülmények között egyaránt, ami bizonyította megbízhatóságát a legmostohább körülmények között is.

KÖVETELMÉNYEK AZ AUTÓIPARBAN

A ragasztott szélvédők karosszériamerevségére gyakorolt hatását gyakran elhanyagolják, amikor a szélvédőcsere után a járművet újra a forgalomba engedik. A biztonságos műhelyelhagyási idő – ami azt jelzi, hogy a jármű megfelel a minimális ütközésbiztonsági előírásoknak – egy gyorskötésű, egykomponensű ragasztóval jellemzően elérhető 30 perc alatt.

Sok autógyártónak viszont magasabb követelményei vannak, ha a jármű ismételt üzembe helyezéséről van szó. A modern autók karosszériamerevsége mind a fém karosszériaelemeknek, mind a beragasztott szélvédőnek köszönhető. Teljesen megkötött szélvédőragasztó esetén a szélvédő képes a jármű merevségének akár a 35%-át is biztosítani.

A gyári karosszériamerevség elérése előtti járműhasználat a karosszéria túlzott rugalmasságához vezethet, ami csökkenti a jármű komfortérzetét, szélzajt okoz és a legrosszabb esetben az üveg részleges elválása is bekövetkezhet, aminek hatására víz juthat be. A jármű eredeti állapotának visszaállításához valamely egykomponensű ragasztórendszert alkalmazva a teljes kötés akár egy hétig is eltarthat.

Az új fejlesztésű SikaTack® ELITE szélvédőragasztó a teljes térhálósodást 60 percen belül eléri, köszönhetően a PowerCure-technológiának, mely drasztikusan lerövidíti a ragasztó kötési idejét egy második komponens segítségével.

SikaTack® ELITE – TELJES KÖTÉS, ÉVSZAKTÓL FÜGGETLENÜL

Hála a PowerCure-technológiának, a SikaTack® ELITE térhálósodása a környezeti körülményektől függetlenül zajlik le a ragasztó teljes keresztmetszetében. A SikaTack® ELITE 60 percen belül megköt a gépjárműgyártók által, az új járművekhez meghatározott szilárdsági szintnek megfelelően. Ebből következik, hogy az autó karosszériamerevsége 60 perc múlva eléri a gyári állapotot.
A PowerCure-rendszer alapvetően a kedvezőtlen kültéri körülmények között végzett munkához lett kifejlesztve, amelyek jellemzőek a járműüvegezési iparban és szintén lényegesek más alkalmazási területeken is.

95%-OS TÖRÉSTESZT SZABVÁNY


FMVSS 212/208 törésteszt, 30 perccel a szélvédő beragasztása után

A Sika mindig is úttörő szerepet vállalt a biztonságos műhelyelhagyási idő (SDAT) modellezésében és tesztelésében. A Sika munkatársai elkötelezettek az ügyfelek biztonsága érdekében és folyamatosan figyelemmel kísérik a piaci változásokat. A nemzeti és a nemzetközi jogi követelményeknek való megfelelés nem elégséges, a Sika szeretne mindig egy lépéssel előrébb járni. Következtetésképp a ragasztóanyagok tesztelése a biztonságos műhelyelhagyási idők meghatározásához mindig szigorúbb körülmények között történik, mint amit az FMVSS 212/208-as szabvány előír.


Gyári szintű térhálósodás 60 perc alatt

Amikor a Sika bemutatta az első szabványos töréstesztet, az USA-nak és több más országnak sem volt olyan törvénye, ami megkövetelte volna az utasok biztonsági övének becsatolását. Ma már a biztonsági övek használatát törvény írja elő. A Sika figyelembe vette ezt a fejlődést, de továbbra is a legszigorúbb körülmények között folytatja a tesztelést. A Sika most egy magasabb és nehezebb, ún. 95%-os törésteszt bábut használ.


PowerCure akkumulátoros adagolóeszköz

A teszt aszerint lett megtervezve, hogy a populációnak egy lényegesen nagyobb részét fedje le, mint az FMVSS 212/208-as szabványok tesztje. Még több információ a www.sika.com/ powercure vagy a www.szelvedora- gaszto.hu oldalon érhető el.

A SIKA CÉG VÁLLALATI ARCULATA

A Sika cég egy globálisan működő speciális vegyipari vállalat, melynek székhelye Baarban található Svájcban. Termékeivel ellátja az építőipart és az ipari gyártó cégeket (autóipar, busz, teherautó, vasút, nap- és szélerőművek, homlokzatok). A Sika vezető szerepet tölt be a tömítés, ragasztás, csillapítás, megerősítő és teherhordó szerkezetek védelmére szolgáló anyagok beszállításában.

A Sika termékcsalád részei a kiváló minőségű beton adalékszerek, speciális habarcsok, tömítő- és ragasztóanyagok, zajcsillapító és megerősítő anyagok, szerkezetmegerősítő rendszerek és ipari padlók csakúgy, min a tetőfedő és vízszigetelő rendszerek. Világszerte több mint 90 országban képviselteti magát a cég, közel 17 000 alkalmazott lép közvetlen kapcsolatba az ügyfelekkel és garantálja a sikert minden partner számára. A Sika éves forgalma 2014-ben 5570 millió svájci frank volt.