A BorgWarner nyit az alkatrészpiacon is

A BorgWarner cég standján kiállított termékeket megkülönböztetett figyelemmel néztük át, mert ezek jelentős részét Magyarországon gyártják, vagy a közeljövőben kezdődik meg új üzemekben a gyártásuk. A turbótöltők a BorgWarner Turbo Systems Alkatrészgyártó Kft. oroszlányi, folyamatosan bővülő üzemében készülnek, és részben innen látják el a hazai pótalkatrészpiacot is. A gyári felújított töltők is a kínálat részét képezik (1).

A turbófeltöltők gyártása mellett az összkerékhajtás osztómű alkatrészeket gyártó BorgWarner TTS Kft. rendez be üzemet. A BorgWarner megvásárolta a Haldex személygépkocsi osztómű üzletágát, mely korábban a Jászberényhez közeli Szentlőrinckátán működött. Itt már új, BorgWarner tervezésű osztóművet fognak gyártani (2). Nemsokára egy 20 000 négyzetméteres csarnok építését kezdik meg, itt a Borg­Warner (BorgWarner Emissions Kft.) kipufogó-alkatrészeket, elsősorban EGR-rendszer elemeinek gyártását kezdi meg (3–4). Mindezek jelentős számú új munkahelyet teremtenek. (Ma az országban Komárom-Esztergom megye vezeti az egy főre jutó ipari termelési ranglistát!)

A BorgWarnerhez tartozó BERU a koronagyújtás gyújtórendszerének újabb kísérleti példányát állította ki (5). Sajnos részleteket még nem tettek közzé, de elmondták, hogy már egy 
autógyártóval együttműködve folynak a kísérletek. A koronagyújtás előnye híg keverékű motorokban és nagy EGR-arány (>20…25%) mellett jelentkezik.