NAV információs füzet a reklámadóról

A pdf-ben letölthető kiadvány a 2014 augusztusában életbe lépett reklámadó törvénnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat foglalja össze.

A reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény rendelkezései a 2014. évi XXXIV. törvény módosítása nyomán 2014. augusztus 15-étől hatályosak. A szabályozás értelmében adóköteles tevékenységgé válik a reklám közzétételének számos formája, úgy, mint a médiaszolgáltatás útján, sajtótermékben, szabadtéri reklámhordozón, járművön, nyomtatott anyagban, ingatlanon, illetve (túlnyomórészt magyar nyelven) internet útján közzétett reklám.

Az adó alanya lényegében az, akinek a reklám közzétételéből árbevétele származik, illetve az, aki saját célú reklámot tesz közzé. Így adóalany a médiatartalom-szolgáltató, a kiadó, az internetes reklám közzétevője, illetve a reklámhordozót, járművet, nyomtatott anyagot (például katalógust, prospektust), ingatlant reklám céljára hasznosító személy vagy szervezet. A fentieken túlmenően számos közép- és nagyvállalkozást is kedvezőtlenül érinthet a szabályozás, hiszen egyes esetekben a reklám megrendelője is adóalannyá válik. A NAV által kiadott információs füzet letölthető az alábbi linken:

http://www.faipar.hu/nav