Kompetenciaközpontok Vácott és Makón

Folytatódik a Continental váci telephelyén tavaly elindított műanyag kompetenciaközpont kialakítása: a beruházás során olyan technológiákat telepít a cég az üzembe, amelyek egy része a nemzetközi piacon is újdonságnak számít – közölte a Continental az MTI-vel.

A beruházásoknak köszönhetően 2014-re a műanyaggyártás  széles palettája megtalálható lesz a váci üzemben. A fejlesztések  tavaly év végén kezdődtek; ekkor indult a műanyag hűtő-fűtő csövek, tüzelőanyagcsövek és a kipufogórendszerekben használt csövek gyártása a korábbi gumi alapú tömlők mellett, amelynek eredményeként bővült az üzem mérnökeinek száma is.  

A fejlesztéseknek köszönhetően újabb piacok nyílhatnak meg a  Continental előtt: Japán a műanyag hűtő-fűtő termékek iránt például  kiemelten érdeklődik, így prototípusgyártást kezdtek már meg az  egyik vezető japán autógyártóval, és tárgyalások folynak más  nagynevű gyártókkal is. A piacvezető technológia alkalmazásával  számos további megállapodást köthet a Continental olyan vezető  autógyártókkal, amelyek korábban nem cserélték volna le  beszállítóikat.  

Az első negyedévben elindult a saját műanyag gyorscsatlakozók  gyártása is Vácott, ezeket a termékeket korábban külsős cégektől  vásárolta a gyár. Szintén még idén megkezdődik az SCR-rendszerekhez a műanyag AdBlue csövek előállítása is.

A ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. másik, makói telephelyén szintén folyamatban van egy kompetenciaközpont  kialakítása, amely a Continental hűtő-fűtő cső szegmensének további  7 gyárát segíti majd világszerte. A kft. 2013-ban mindkét  telephelyén bővítette dolgozóinak létszámát, és 6,5 százalékkal több  hűtő-fűtő terméket értékesített az előre tervezettnél,  üzemanyagtömlő-eladását pedig majdnem megduplázta az előző évhez képest. 

A műanyag kompetenciaközpont fejlesztése mellett a flexibilis  csövek előállításában is folytatódnak a beruházások Vácott. A motortér hűtő-fűtő csöveknél a rezonanciák tompításához korábban használt gumialkatrész kiváltható lesz az új, hajlékony csövekkel. A termék iránt szintén megnövekedett érdeklődés mutatkozik a japán gyártók részéről. Növekedés várható a gumi hűtő-fűtő csövek értékesítésében is 2014-ben.

(Forrás: MTI)