Lapszél

FOLYTATÓDNAK A NAV SZOFTVERELLENŐRZÉSEI AZ AUTÓSZERELŐ MŰHELYEKBEN

Egerben hét helyszínen tartottak szoftverellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatóságának járőrei, ahol összesen négy számítógépet foglaltak le, mert azokon nem jogtiszta szoftver működött. A bűncselekmények elkövetési értéke meghaladja a 2,5 millió forintot – közölte a NAV a Facebook-oldalán. A közlemény szerint a szervizek szoftverellenőrzéseit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tovább folytatja.

Az egri ellenőrzés lakossági bejelentés alapján történt. A szakemberek hét különböző egri autószervizben tartottak átfogó szoftverellenőrzést. Az ellenőrzött szervizek közül háromban az általános irodai, illetve gépjárműipari szoftverek illegális verzióit találták az ellenőrök. Az akció során az egyik műhely tulajdonosa – az illegális szoftvertartalom felderítését akadályozandó – még a számítógépét is megpróbálta tönkretenni.

Az ellenőrzésen szakértőként vett részt a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szoftver-szaktanácsadó csoportja is, segítve a járműipari adatbázisok, szoftverek legalitásának megállapítását.

A lefoglalt bizonyítékok alapján a pénzügyőrök szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál – áll a közleményben.

A  NAV TOVÁBBRA IS KÜLÖNBSÉGET TESZ A SZÁNDÉKOS ADÓELKERÜLŐ ÉS A HIBÁT VÉTŐ KÖZÖTT

Noha a NAV idei ellenőrzési irányokat meghatározó tájékoztatójában nem szerepel a méltányos megközelítés fogalma, az adóhatóság idén is figyelembe veszi, hogy az adózói kötelezettség megsértése mögött mi áll, szándékos adóelkerülés, vagy csak hiba. Az MTI érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kifejtette: a tisztességes eljáráshoz való jogot az alaptörvény biztosítja, s ezt minden eljáró hatóságnak garantálnia kell. A NAV működését meghatározó törvények pedig előírják, hogy a hatóság köteles méltányosan eljárni, és ha a feltételek fennállnak, az adótartozást mérsékli, illetve fizetési könnyítést engedélyez. Leszögezték: a jogszabályokban rögzített méltányos eljárás alapelve az adóhatóság összes eljárásában érvényesül anélkül is, hogy szerepelne az idei ellenőrzési irányokat meghatározó tájékoztatóban. Ebben nincs változás az előző évek gyakorlatához képest – hangsúlyozta a NAV.

Az ellenőrzések egyik célja a jogkövető magatartás elősegítése, az adózó által alkalmazott rossz könyvelési módszerekre történő rávilágítás, a helytelen adózási gyakorlat megszüntetése, és emellett a szándékos adóelkerülők magatartásának feltárása, az elkövetett jogsértés adózási következményeinek megállapítása.