Többet kell enni a korrupció felszámolásáért

„A korrupció továbbra is kihívást jelent egész Európa számára, mely ellen határozottabban fel kell lépni” – olvasható az első uniós korrupcióellenes jelentésben. A korrupció, vagyis a hatáskörrel személyes haszon érdekében történő visszaélés – legyen az politikai korrupció, köztisztviselők megvesztegetése vagy tisztességtelen üzleti magatartás – minden európai országban létezik, és éves szinten mintegy 120 milliárd euró értékű gazdasági kárt okoz. Ezt állapítja meg az EU első alkalommal közzétett korrupcióellenes jelentése.

A korrupció aláássa a polgárok demokratikus intézményekbe vetett bizalmát, és csökkenti a politikai vezetők elszámoltathatóságát.

A témában végzett Eurobarométer-felmérés szerint az európaiak háromnegyede úgy véli, hogy hazájában a korrupció széles körben elterjedt, és több mint 50 százalékuk szerint a politikai pártok körében is szokványos jelenségről van szó.

A polgárok leggyakrabban akkor szembesülnek korrupcióval, amikor egészségügyi szolgáltatásokat vesznek igénybe, magánvállalkozásokkal folytatnak valamilyen ügyletet, illetve, ha a rendőrséggel vagy a vámhatósággal van dolguk.

Számos korrupcióellenes intézkedést hoztak az európai országokban az utóbbi néhány évben. Ezek egyebek mellett az összeférhetetlenségek kivizsgálását, az átláthatóság javítását és az etikai normák erősítését célozzák. A korrupcióellenes intézkedések azonban EU-szerte különböznek, hiszen a hatóságok sokszor nem hajtják végre vagy nem alkalmazzák következetesen a meghozott szabályokat.

Többet kell tenni a korrupt módszerek megelőzéséért és szankcionálásáért. A jelentésben javasoltak szerint például javítani kell a korrupciós ügyeket tárgyaló bíróságok hatékonyságát, gondoskodni kell a hivatali visszaélést vagy más korrupt magatartást jelentő személyek védelméről, és növelni kell a közkiadásokkal, közbeszerzésekkel kapcsolatos döntések átláthatóságát. Ez utóbbi területen – főképp helyhatósági szinten – különösen fennáll a korrupció veszélye.

Az EU emellett olyan program létrehozását tervezi, amely segíteni hivatott az európai országokat, a civil szervezeteket és más érdekelteket abban, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, megállapítsák, milyen szakpolitikai eszközöket lehet bevetni a legeredményesebben a korrupció ellen, és hogy képzést nyújtsanak a témában.

A Bizottság kétévente teszi majd közzé a jelentést, mely a polgárok személyes tapasztalatait és a korrupció felszámolását célzó erőfeszítéseket is számba fogja venni.

Forrás: https://hirkozpont.magyarorszag.hu/sajtokozlemenyek/eb20140214.html