Immótlanítás immóval olasz módra

Pár napja hívott az egyik barátom, nem indul az autója. Egy Mercedes Sprinter 2004-es évjárat 316 cdi-ről van szó, „START ERROR” hibaüzenet jelenik meg a műszerfalon.

Telefonon beszéltünk, mondtam neki, szerintem immohiba lehet, de a pontos hibamegállapításhoz látnunk kell! Elhúzták az autót a műhelyünkbe. A mi főprofilunk az autójavítás, diagnosztikával is foglalkozunk, de nem mélyrehatóan. Rendszerteszterünk, ahogy sokan mondják hibakódolvasónk is csak egy van, WOW-os.

Nem reklám, de bátran ajánlom mindenkinek, szerintem nagyon jó! Megérkezett az autó, és lám, tényleg nem indul! Miután lebontottuk a kormányburkolatot, az olvasótekercs leesett a helyéről. Ez már gyanús volt. Biztosan nincs megfelelő érintkezés, gondoltuk. Átvizsgáltuk a biztosítékokat, illetve a csatlakozási pontokat. Minden jó! Mivel mi nem tudtuk a pontos hibát behatárolni, hogy maga az immodoboz vagy a kulcsban lévő immochip a hibás, így felhívtam az egyik autóműszerész kollégát. Ő azt mondta, vigyem el neki az immodobozt, a kulcsot, meg a vezérlőegységet. Másnap hívott.

Azt mondta, húsz éve van a szakmában, de még ilyet nem látott. Miután kiolvasta az immodobozt kiderült, két kulcs van illesztve hozzá. Ami viszont az autóhoz tartozik, az teljesen más kóddal rendelkezik. A vezérlő szétszerelése után választ kapott, hogy is lehet ez. A képeken jól látszik, hogy magába a vezérlőbe építettek egy immodobozt. Ezt összekötötték az olvasótekerccsel, amibe beleragasztottak egy immochipet. Nem merek találgatni, milyen megfontolásból alakították át így. Gondolom, a hozzáértő szemeknek a képek sok mindent elárulnak. (Olaszországból érkezett az autó.) Végül sikerült neki újrailleszteni a vezérlőben levő immochipet a vezérlőben található immodobozhoz. Tehát minden maradt a régiben. Miután összeraktuk, az autó indult. Nem volt más hátra, kiszereltük a műszerfalból a „feleslegessé” vált immodobozt, illetve a gyújtáskapcsolón levő olvasótekercset. Kis túlzással az autó egy csavarhúzóval eddig is indítható volt, csak nem tudtuk róla.