Bosch common rail injektorok javítása, hézagolása Stage3 berendezéssel

Mint ahogy azt sokan tudják, a Bosch common rail injektorok javításának egyik legfontosabb eleme a porlasztó megfelelő hézagolása. Ehhez mindenképpen szükség van egy professzionálisan felszerelt mérőállomásra, speciálisan erre a célra előkészített mérőórákkal. Kell egy kivezérlőegység, ami megvezérli az injektor elektromágnesét, hogy pontosan diagnosztizálható legyen a szelepgolyó útja. Az injektor hézagolólemezeinek megfelelő beállításával tudjuk beállítani a megfelelő befecskendezési paramétereket, állítani a befecskendezési mennyiséget, nyomást, reakcióidőt stb…

Hogy is néz ki általánosságban egy ilyen hézagkimérés?

A megfelelő műszerekkel szinte pofonegyszerű. Az injektor szétszerelése után két mérőórával megmérjük az elektromágnes útját. Erősítsük az egyik órát az injektor-mágnesszelep fölött helyezkedő házba, a másikat pedig az injektor alsó felére tekerve, úgy, hogy a mágnesszelep és az alsó alátét is benne van a szelep felett. Húzzuk meg és hasonlítsuk össze a két értéket. A táblázatból nézzük meg, hogy a különbség a határértékeken belül van-e. Addig kell hézagolni az injektoralátéttel, míg a differencia az előírtnak megfelelő nem lesz.

 

Végül az injektortű feletti lapkának beállításával állítsuk be az előírt szállítási mennyiséget. Használjunk speciális mérőórát és kövessük az adatbázist, hogy a megfelelő méretű (vastagságú) hézagolót tegyük be. Ezután építsük össze az injektort és húzzuk le az előírt nyomatékokkal. Ezen technológiával gyakorlatilag percek alatt lehet elvégezni az injektor hézagolását.

 

 

Fontos: Mindig körültekintően válassza meg a műhelyében alkalmazni kívánt technológiát. Legyen kiterjedt adatbázisa a főbb injektorokat illetően. Rendelkezzen megfelelő mérőeszközökkel a kényesebb felületek méréséhez. Szükséges egy stabil állvány olyan mérésekhez, ahol az elektromágnest működtetett állapotban vizsgáljuk. Ehhez szükség lehet egy pneumatikus leszorításra is. Végül kell egy elektronika, ami szimulálja a gépjárműmotor ECU-jelét, az injektor működtetéséhez. Használjon minőségi alkatrészeket!

www.dieselcenter.hu