ESI{tronic} 2.0 Bemutatkozik a Bosch új jármű-technológiai szoftvere

Mi is az ESI[tronic] 2.0?

Az elmúlt években megszerzett közel 70 ezer előfizetővel a Bosch ESI[tronic] megkerülhetetlenné vált a világ járműjavító vállalkozásai körében. A KTS készülékek evolúciójával a szoftver is fejlődött, új mércét állítva a hatékonyság, felhasználóbarát kivitel és használati egyszerűség terén. A legutóbbi KTS családtag, a 340-es változást hozott az ESI[tronic]-ban is, elősegítve az új hardverhez való illeszkedést és egyszerűsítve a legfontosabb diagnosztikai feladatokat, a hibakeresést, hibajavítást és karbantartást.

Miután ez az ESI[tronic] változat kiváló visszajelzéseket kapott a felhasználóktól, a Bosch elhatározta, hogy a pozitívumokat beépíti az ESI[tronic] alaptípusába is, lehetővé téve tehát az előnyök kihasználását minden KTS készülékkel. Ehhez változtatások voltak szükségesek a szoftver megjelenésében, illetve a használati paraméterekben is. Egy új és frissített szoftver született, mely az ESI[tronic] 2.0 nevet kapta.

Az ESI[tronic] 2.0 a szoftveren belül leggyakrabban használt információs adatbázisokra koncentrál, azaz a járművön végzett diagnosztikai és szervizmunkánál használatosakra. A változás által érintett adatbázisok tehát az ESI[tronic] C (vezérlőegység-diagnosztika és SIS szervizinformációs rendszer), M (mechanikai információk), P (kapcsolási rajzok) és a TSB (Műszaki Szervizbulletin – összegyűjtött és csoportosított leggyakoribb járműhibák). A haszonjárművek adatbázisa, az ESI[tronic] Truck szintén az ESI[tronic] 2.0 része.

Az ESI[tronic] 2.0 előnyei

Az új szoftver kifejlesztésénél a fő cél a még könnyebb használhatóság, hatékonyabb munkafolyamatok és időtakarékos működtetés volt. Ezt a vezérlőegység-diagnosztika javításával és egyszerűsítésével, illetve a jármű-információknak és alkatrészadatoknak közvetlenül a diagnosztikához és a szervizre vonatkozó SIS adatokhoz való hozzákötésével értük el. Új a kétirányú CAS (számítógépes szervizsegédlet) funkció: a szervizinformáció és a vezérlőegység-diagnosztika adatkapcsolata. A szoftver modernizált megjelenésével az egyes speciális vevői csoportok (pl. műhelyhálózatok, gyorsjavítók stb.) számára is könnyebb a használat, még ha az ilyen műhelynek nincs is esetleg szüksége a napi információ-hozzáférésre. További előny, hogy az egyszerűsített kezelésnek köszönhetően a szükséges betanulás is könnyebbé válik. A későbbiekben tervezett további ESI 2.0 funkció az FSA-val és más Bosch készülékekkel lehetővé tett hálózatba kötés, szervertámogatás (pl. Citrix) és egyéb hálózati funkciók (pl. asanetwork).

 

Az ESI[tronic] 2.0 biztonsági rendszere, szabaddá kapcsolás

Az eddig megismert ESI[tronic]-hoz hasonlóan az ESI[tronic] 2.0-nak is szabaddá kapcsolásra van szüksége, melyet a jövőben csak online tudunk elvégezni. Az új ESI[tronic] 2.0-nál az egy számítógépre vonatkozó szabaddá kapcsolás csak az adott számítógépen teszi lehetővé a szoftver használatát. Ez (hasonlóan a KTS 200 és 340 esetéhez) nagyob adatbiztonságra, jobb előfizető-védelemre ad lehetőséget. További számítógépekhez ugyanazon előfizető választása szerint rendelkezésre állnak kiegészítő előfizetések (független műhelyeknél 2, Bosch-szervizeknél 5 további, nagyon kedvezményes előfizetés köthető).

Az ESI[tronic] 2.0 továbbra is az időkorlátos és előfizetéses formátumot használja. A vezérlőegység-diagnosztika (SD) funkcióra azonban egyszeri vásárlásos konstrukció is választható, melynek használatára nincs időbeni korlátozás.

Az ESI[tronic] 2.0 az új Bosch ESI[tronic] előfizetők számára a szoftver 2012/2 frissítésétől, áprilistól kerül bevezetésre. A már meglevő ESI[tronic] előfizetők számára az új szoftver 2012 áprilisától folyamatosan kerül lecserélésre.

További, részletes információk (brosúra, prezentáció, részletes cikk, bemutatófilm) a www.bosch.hu/diagnost honlapon található.