Elkészült a 75 milliomodik Bosch ESP

Ismét jubileumot köszönt a Bosch cég: az 1995-ös gyártáskezdet óta a Bosch autógyártói megrendelőinek kiszállította a 75 milliomodik ESP-egységet. Az ESP, az elektronikus stabilitásprogram beavatkozó, melynek magyar megnevezése ennél sokkal többet mondó: a kitörésgátló, talán a legjelentősebb innováció a biztonságtechnika eszközei között a biztonsági öv után. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy az EU beépítését kötelezővé teszi, így 2014 után már az autók felszerelési opciós listáján nem fog szerepelni, mert kötelező tartozék lesz.

Már ma is az autók és könnyű-haszongépjárművek 48%-a ESP-vel szerelt. Az EU-n kívüli országok is hamarosan csatlakoznak az alkalmazási kötelezettséghez, de említsük meg, hogy az USA-ban is már kötelező az alkalmazása 4,5 tonna tömeg alatti járműveknél.

A konstrukció az elmúlt 17 év alatt sokat változott, melyet az is mutat, hogy míg a kezdeti ESP-egység tömege 4,3 kg volt, a mai 9. generáció alapváltozatáé már csak 1,6 kg. Számos asszisztensrendszer is „ESP-bázisú”. Statisztikák mutatják, hány esetben mentett életet az ESP-beavatkozás, de ne feledjük, felelőtlen vezetéssel az ESP is „legyőzhető”.