Bosch KTS Truck: egyszerű hibafelvétel és gyors javítás

A Robert Bosch Kft. a közelmúltban Magyarországon is bemutatta könnyű- és nehézkategóriájú tehergépkocsik, pótkocsik, valamint autóbuszok számára kifejlesztett diagnosztikai készülékét és a hozzá tartozó műhelyszoftvert.


 

A KTS Truck, illetve a hozzá kapcsolódó ESI[tronic] Truck szoftver kifejezetten a haszonjármű-javítóműhelyek igényei szerint készült, teljessé téve a Bosch által a könnyű- és nehézkategóriájú tehergépkocsik, pótkocsik, valamint autóbuszok vizsgálatához és javításához kínált alkatrészek és készülékek széles választékát. A Bosch két változatban kínálja új KTS haszonjármű-diagnosztikai készülékét: a KTS modul (KTS Truck) a műhelyben már rendelkezésre álló PC vagy laptop melletti alkalmazásra készült, míg a KTS 800 Truck a KTS modul mellett az új fejlesztésű DCU 130-at (robusztus, hordozható, műhelycélú tábla-PC) is tartalmazza teljes körű megoldásként.

A KTS-modul bármely szabványos PC-hez 1-es kategóriájú Bluetooth vezeték nélküli kapcsolattal csatlakozhat. A termékcsalád OBD diagnosztikai kábelt és univerzális adapterkészletet is tartalmaz, de külön rendelésre járműspecifikus adapterek is rendelkezésre állnak. A KTS 800 Truck (a KTS Truck modul és a DCU 130) optimális mobil megoldással szolgál a tehergépkocsi-szervizek számára. Az új DCU 130 tábla-PC – mellyel a Bosch más diagnosztikai készülékeit is vezérelhetjük – 13 col képátlójú érintőképernyővel és ergonomikus fogantyúval ellátott, robusztus házba építve működik, mely egy praktikus fényképezőgépet is tartalmaz, például a fényezés sérüléseinek dokumentálására vagy éppen a cserére szoruló alkatrészek fotózására. Két lítiumion-akkumulátora segítségével (melyek üzemmegszakítás nélkül cserélhetőek) a készülék a műhelyben bárhol, de akár menetpróba során is alkalmazható. A DCU 130 az IP 54 védelmi osztályba tartozik, és különösen ütésálló. A vezérlőegység-diagnosztikai modul nagy, akár 100 m hatótávú Bluetooth-kapcsolattal csatlakozik a DCU egységéhez.


 

ESI[tronic] Truck – magas fokú kompatibilitás az európai haszongépjárművekhez

Az új KTS Truck és KTS 800 Truck diagnosztikai készülékek a szintén a haszongépjármű-szervizek számára kifejlesztett ESI[tronic] Truck szoftverrel működnek, mely széles körű lefedettséget biztosít az európai piacon szereplő kishaszonjárművek, nehézkategóriájú tehergépkocsik, autóbuszok és pótkocsik terén. A vezérlőegységek diagnosztikája mellett az ESI[Tronic] Truck szoftver műszaki adatokkal – például kapcsolási rajzokkal –, illetve javítási és karbantartási útmutatókkal, valamint rendszerinformációkkal is szolgál. A Bosch alkatrész-katalógusai szintén rendelkezésre állnak, mégpedig a Bosch együttműködő partnere, a ZF Services katalógusaival, valamint a Sachs, a Lemförder, a Boge és a ZF Parts márkák szervizinformációival és beépítési utasításaival együtt. Az ESI[tronic] Truck szoftver fordítása is elkészült, így 2012-től már magyar nyelven ad lehetőséget a teljes körű vezérlőegység-diagnosztikára és hibakeresésre.

További információ a haszonjárművekhez rendelkezésre álló diagnosztikai megoldásokról (brosúra, kiegészítők listája, használati utasítás stb.) a Robert Bosch Kft. honlapján (www.bosch.hu/diagnost) és a Bosch-nagykereskedőknél.