Autocom CDP vagy mégsem!?

Manapság az autószerelői munka hatalmas változásokon ment keresztül. Az autók tele vannak különböző vezérlőegységekkel, melyek végtelen vezetékkötegeken, úgynevezett „buszokon” kommunikálnak. Ezáltal a „csak” mechanikus autószerelés mint olyan, lassan eltűnik. Minden műhelyben felmerül az igény diagnosztikai műszerekre.

Ha körülnézünk a piacon, rengeteg diagnosztikai műszert találhatunk. Vannak gyártóspecifikus, illetve márkafüggetlen, többmárkás, úgynevezett „multibrand” műszerek. Ezek árai nagyjából 200 000 Ft-tól akár több millió forintig változhatnak. Egy ilyen jelentős keresletet mutató piacon kikerülhetetlenül megjelennek a hamisítványok is.

A diagnosztikai műszerek tekintetében kétféle hamisításról beszélhetünk. Az egyik a szoftverhamisítás, amikor is egy adott gyártó szoftverét feltörik, ezáltal korlátok nélkül jogtalanul használják. Jellemzően nemcsak a diagnosztikai szoftverekre jellemző ez a bűncselekmény, hanem rengeteg adatbázis is áldozatul esett a hackereknek, mint például az Autodata, a Bosch ESI, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Diagnosztikai műszerről beszélve főleg Kínából érkeznek az eredeti hardverre kísértetiesen hasonlító másolatok. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy a hardver nem az adott gyártó terméke, termékhamisításról beszélünk!


Kínai másolat* , Eredeti Autocom termék*

Hamisított készülékek a piacon

Ahogy az lenni szokott, a legnagyobb és legkedveltebb márkák termékei a fő célpontjai a hamisítóknak. Hazánkban elsőként főleg a „gyári” diagnosztikai műszerek hamisítványai jelentek meg, majd a tavalyi évben az Európa-szerte legnépszerűbb és egyik legjobb műszernek számító Autocom CDP műszer kínai klónjai árasztották el a piacot. Néha ezek forgalmazója elismeri, hogy a termék másolat és tudása csak közelíti az eredeti műszer tudását. Ám sajnos gyakoribb, hogy a gyanútlan vásárlót félrevezetve eredeti termékként értékesítik, majd később jön a feketeleves. Mikor egyes népszerű autókon a vezérlőegységek töredékén használható csak megfelelően, illetve az esetlegesen beígért frissítés elmarad, hiszen a svéd gyártó 2011/2. frissítését követően minden telepítéskor internetes regisztrációt kér, ezzel ellehetetlenítve a visszaéléseket.

Mire figyeljünk…

Ahogy a fenti két képen is látható, nagyon nehéz eldönteni, hogy eredeti vagy másolat a megvásárolni kívánt termék. Külsőre teljesen hasonló, ám felfedezhető néhány ismertetőjel. Ilyen például a túl hosszú Bluetooth-antenna, illetve a kábelkivezetésnél látható tömszelence, ami nem jellemző általában az eredeti Autocom CDP műszerre, valamint feltűnő az eltérő matrica is. Viszont ezen ismertetőjeleket nem szabad készpénznek venni, ugyanis ezeket relatíve könnyen meg lehet változtatni. Egy ilyen termék esetén már az ár az, ami gyanús lehet, hisz miért is adnának egy minimum félmillió forint nettó értékű műszert 150–200 ezer forintért? Ha a gyanú felmerült, érdemes az előbb felsorolt hardveres megkülönböztető jeleket, illetve a gép alján található szériaszámot alaposan megvizsgálni, A kínai másolatok szériaszáma a legtöbb esetben: 2152, tehát ha ezzel a szériaszámmal találkozik, az jó eséllyel másolat! De ez is könnyedén átírható.


Gyáriműszer-hamisítványok*

Mi a teendő ilyen esetben?

A legbiztosabb módja, hogy megtudjuk egy műszer és szoftvere eredetiségét, hogy a forgalmazóhoz fordulunk. Az Autocom cég magyarországi képviselője, az Intent Hungária Kft. munkatársai minden kérdésben állnak az önök rendelkezésére a következő elérhetőségek valamelyikén:

Tel.: 06-99/555-514.
E-mail: info@intent.hu
www.intent.hu 
Varga Zsolt
Intent Hungária Kft.


Vigyázat! Nem csak az követ el bűncselekményt, aki hamisított terméket vagy szoftvert értékesít, hanem az is, aki ezen termékeket és szoftvereket használja. Kérjük, ellenőrizze vagy ellenőriztesse a műhelyében használt termékeket és szoftvereket.