Izzócsere - Ford Focus C-Max (2007.04. hónaptól gyártott modellek)


A távolsági és tompított fényszóró izzójának és a helyzetjelző izzójának cseréje. Oldjuk az egyetlen torx csavart!


 

A nyilakkal jelölt helyen lévő műanyag füleket egy hosszú szárú csavarhúzóval lefelé nyomva oldjuk a fényszóróházat rögzítő bepattanó kötéseket. Húzzuk ki előrefelé a fényszóróházat!


 

A fényszóróház elektromos csatlakozóját húzzuk ki a foglalatból! A képen látható helyen csavarhúzóval benyúlva oldani tudjuk a bepattanó kötést. A villamos csatlakozó kihúzása nélkül is ,,kis kézügyességgel” az izzók kicserélhetőek, csak ilyenkor a fényszóróházat ezen műveletek közben kézben kell tartani!


A tompított izzó kiszereléséhez vegyük le a fényszóróház műanyag sapkáját és fordítsa az izzófoglalatot az óramutató járásával ellentétes irányba és húzza ki az izzófoglalatot! 
A foglalatból az izzó kihúzható.


 

A távolsági fényszóró és a helyzetjelző izzó cseréje. Vegyük le az izzókat takaró műanyag sapkát! A távolságifényszóró-izzó cseréjekor javasolt először a villamos csatlakozót lehúzni, majd a rögzítőkengyeleket kiakasztani.


 

A helyzetjelző izzó kiszerelésekor nyomja össze a foglalat oldalán található csiptetőket és húzza ki az izzófoglalatot. A foglalatból az izzó kihúzható.


 

Az irányjelző izzó cseréjekor a fényszóróház szélén lévő műanyag fedelet az óramutató járásával ellentétes irányba el kell fordítani. A fedél kihúzásakor a fedél az izzóval együtt kiemelhető. Az izzó bajonettzáras rögzítésű.


A hátsó lámpatest ugyan tartalmaz LED-es helyzetjelzőt, azonban amolyan ,,hibrid” kialakítású, mivel a többi funkció (irányjelző, fék-, tolató és hátsó ködlámpa) hagyományos izzóval megoldott. A lámpatest kiszereléséhez a D oszlop belső műanyag elemét a kalaptartó feletti részen a karosszériáról le kell fejteni. A burkolatot négy patentszem tartja. A burkolat alatti műanyag szárnyas csavart ki kell csavarni.


 

A lámpatestet rögzítő másik műanyag szárnyas csavar a kalaptartó alatti részen, egy kipattintható fedelű tárolórekesz kivágott végén keresztül elérhető. Ezt a szárnyas csavart is ki kell hajtani.


 

A lámpatest ezek után a karosszériából kihúzható. A nyíllal jelölt helyen az elektromos csatlakozó biztosítását csavarhúzóval benyomva a csatlakozó oldható.


 

A lámpatest hátoldalán található 3 darab csillagfejű csavart kicsavarva az izzótartó kiemelhető a lámpatestből.


 

Az izzók bajonettzárasak. A kiszerelt alkatrészeket fordított sorrendben szereljük vissza! Ellenőrizzük az izzók megfelelő működését az ismert szakmai gyakorlatnak megfelelően!