A bajuszkapcsoló és a BSI esete

Peugeot Partner jött be a műhelybe, a következő hibával: nem működik az első szélvédő törlője. A következő történetet mesélte el a tulajdonos: van neki egy 2 éves gyermeke, aki ellenállhatatlan vágyat érzett az iránt, hogy játsszon az ablaktörlő-kapcsolóval, és azóta nem működik. A diagnosztikai műszerrel kiolvasva, a BSI hibatárolója teljesen üres volt, beavatkozóteszt funkció segítségével pedig az ablaktörlő működött.

Így kizártam a vezeték, biztosíték és a működtető motor hibáinak lehetőségét. A teljes ablaktörlő és mosó kapcsoló kifogástalanul funkcionált, mi lehet a gond? Élőadat paramétersort is szolgáltat a BSI-n kersztül a „bajuszkapcsoló-egység”, így ellenőrizhető a gyári diagnosztikai műszerrel. Eltárolt hibát nem találtam.

Az élődat-listák ellentmondása

Élőadat-listában meg tudtam nézni a bajuszkapcsoló funkcióit, az ablaktörlőét kapcsolgatva kifogástalan jelet küldött. Az összes fokozat aktív volt. Az irányjelző kapcsolója is megfelelően működött, vagyis a COM2000-nek semmi baja sem volt. Elvileg. Ugyanezt a procedúrát a BSI felől is elvégeztem, ott is élőadatlistában kutattam, de a bajuszkapcsoló kar működtetésekor semmilyen jelet sem továbbított! Ez érdekes! Az irányjelző és fényszoró kapcsoló tökéletesen működött, a hátsó törlő és mosó kapcsoló is, csak az első törlő és mosó nem volt aktív.

Tehát a BSI nem látta a COM2000 parancsait. Maga a kapcsoló az működött, de a BSI-hez már nem jutott el az adat. De egy kis gyerek hogyan tudott ártani a BSI-nek?

Mi történt a BSI-vel?

Telefonálva a kollégáknak, azt az információt kaptam, hogy próbáljunk ki egy másik COM2000-et. Így tettünk, mondván, az nem tart semeddig sem. A helyzet ugyanaz volt! Nem működtette az ablaktörlő-motort a kapcsoló, és előadatsor mindkét irányból ugyanazokat a paramétereket mutatta. Ez így nem jó, valami más hibádzik, gondoltam. De mi? Tönkrement a BSI? A BSI csere nem olcsó dolog, érdemesebb gondolkodni kicsit.

Nem tudtam hirtelen, hol is kezdejem. A kapcsolási rajz alapján mérjem-e végig a rendszert, vagy más utat válasszak. Megkértem a tulajdonost újra, mondja el, hogy egészen pontosan hogyan is történt az eset: „Mindösszesen annyi történt, hogy amikor a leállítottam a kocsit, levettem a gyújtást, kihúztam a kulcsot a gyújtáskapcsolóból, a gyerek ezután mozgatta az ablaktörlő-kapcsolót. És azóta nem működik.” Hát ez nem sok, gondoltam.

Még mindig az járt a fejemben, hogy egy kis gyerek mi kárt tudna okozni? A bajuszkapcsolót nem törte le, a BSI-t sem valószínű, hogy babrálta, a kábelkötegbe sem kukucskálhatott bele.

 

 

Az ablaktörlő kapcsoló tanítási módusza

Kis morfondírozás után eszembe jutott, hogy olvastam egy tanítási módott az ablaktörlő kapcsolójára nézve. Nem Partner-re ugyan, hanem 307-esre, és nem pont ilyen probléma megoldásaként, de az ablaktörlőhöz kapcsolódott, gondoltam hátha szerencsém lesz. A kormányburkolat már úgy is le volt szerelve, jól látszott egy szürke csatlakozó, amely valószínűleg a BSI vezetékéhez tartozott. Ezt lehúztam, majd kihajtottam a lapátokat. A vezető oldali ajtó nyitva volt, ráadtam a gyújtást. Ekkor elkezdett törölni egy kis fokozatú sebbeséggel. Így hagytam. Levettem a gyújtást, visszaraktam a csatlakozót a helyére, de semmi eredmény! Ezt a procedúrát körülbelül háromszor eljátszotam, majd egyszercsak megtanulta a dolgát! (Megtörtént a BSI reszetelése!) Müködött az összes fokozat, még a mosó is spriccelt!

 

Mi lehetett a probléma?

Rájöttem hogy mi! Amikor a tulajdonos levette a gyújtást, majd kihúzta kulcsot a BSI és az egész CAN hálozat (beleértve minden irányító egységet), még „dolgoztak”, hogy elmentsék a saját beállításaikat. Ezt a funkciót „power latch”-nek hívják. Ez körülbelül egy egy perces intervallum, ha ezzel végzett a rendszer, a BSI megszakítja a CAN BUS tápellátását, majd a motortéri kiszolgáló egység, a bm34 is kikapcsolja az áramot és készenléti üzemmódra vált át a rendszer. A kisgyerek ebben az 1 percben, a power latch idő alatt babrálta az ablaktörlő-kapcsolót és a BSI ennek a perifériának a beállításait nem bírta rendesen elmenteni, és ha nem bírta elmenteni, hát nem is működtette ezt követően. A hátsó ablaktörlő és a kapcsoló kizárólag azért működött, mert ahhoz szerencsére nem nyúlt hozzá. A tanítás után már kifogástalanul müködöt az ablaktörlő funkció.