Újdonság a Bosch-tól: a 3D elven működő FWA 4630 futómű-ellenőrző

 Az FWA 4630 készülék tulajdonképpen bárhol bevethető, nincs szükség a műhelyben aknára vagy emelőre. Ez és a nagyfokú méréspontosság a Bosch új technológiájának legfontosabb jellemzői. További egyértelmű előny minden műhely számára a nagyon gyors beüzemelési idő, az egyszerű kezelés és a nagyon kis helyigény, melyek egyaránt a készülék használatát segítik.

A készülék tulajdonképpen a háromszögeléses alapelven működik, a kettő mérőfejet a jármű oldalához az emelőre rögzítjük (vagy egyszerűen a földre helyezzük) és az univerzális felfogatóval a mérőtáblákat a kerekekhez erősítjük (a Bosch általános futómű-állító felfogatói használhatóak). A készülék ezután a mérőtábla referencia-pontjai és a mérőfejeken (melyek ‘látják’ egymást a jármű hasa alatt) levő kerekenkénti 2-2 kamera segítségével elvégzi a háromszögelést, gyorsan felmérve így a kerekek egymáshoz viszonyított szögállását és a jármű különböző tengelyeihez viszonyított elhelyezkedését, azaz a klasszikus futómű-ellenőrzési feladatokat.

A mérőfejek műanyaga könnyű, ütés- és rázkódás-álló, valamint ellenáll az olaj, üzemanyag vagy oldószer szennyeződéseknek.

A Bosch a készülékhez minden emelőtípus számára kínál adaptereket és kábelkészleteket. Mivel a mérőfejeket a padlóra téve is használhatjuk, az FWA 4630 aknával is tökéletesen párosítható, a jármű két oldalán 60 cm hely elég a rendszer elhelyezéséhez. Az említett univerzális felfogók a legtöbb felnitípushoz jól használhatóak (alufelnikhez speciális műanyagsapka áll rendelkezésre).

A kerekeken levő mérőtáblákat a beépített vízszintező segítségével állíthatjuk be – a beállítást csak egyszer kell elvégeznünk a teljes mérési folyamathoz. A sztenderd mérőtáblákkal egészen 3400 mm-es tengelytávig mérhetünk problémamentesen. Ez az érték az opcionális (szélesebb) mérőtáblákkal igény szerint 4300 mm-re növelhető, figyelembe véve a haszonjárműveket is.

A Bosch mindenképpen ajánlja a futómű vizsgálatát megelőző felniütés-kompenzációt. Ez az FWA 4630-al rendkívül könnyen, mind a négy keréken egyidejűleg előre-hátra 30-30 fokos gördüléssel végrehajtható, a jármű motorjának meghajtásával, azaz mindössze egy kezelő közreműködésével, a létező legnagyobb precizitással. A kezelő (sőt inkább több kezelő) által történő veszélyes és fárasztó jármű-tologatás a Bosch rendszerénél így kiküszöbölhető.

Miután a fékpedált a szállított zárral biztosítottuk, az utánfutási szöget és a csapterpesztés értékét 20 fokos bal-jobb kikormányozással meghatározhatjuk. Mivel a kamerák másodpercenkénti 29 mintavételezéssel dolgoznak, az értékek felvétele időlegesen megszakított adatfolyam esetén is (pl. ha a kezelő a jelek útjába lép) lehetséges. A nagy mintavételezési ráta velejárója, hogy a felniütés-kompenzáció során kiküszöböli a zavaró jeleket, pl. a járó motor miatti vibrációt. Nagyon nagy előnye még a rendszernek a mérések tökéletes ismételhetősége (reprodukálhatósága) .A kerékösszetartás, kerékdőlés, nyomatékvonal, a tengelyek és a kerekek egymáshoz viszonyított eltéréseinek megmért értékei a műszerkocsi monitorján világosan és áttekinthetően megjelennek, és természetesen ki is nyomtathatóak, illetve az ügyfél-adatbázisba elmenthetőek és onnan bármikor előhívhatóak.

A teljes mérési folyamat a nyomtatást is beleértve nem vesz igénybe többet, mint 7 perc. A lehető legrövidebb mérési idő és a különféle mérési programok, továbbá a kinyomtatott mérésprotokollok segítségével a mérést végző műhely teljes eszköztárral rendelkezik az ügyfél szakszerű felvilágosításához.

A Bosch által az ügyfelek számára átadott, a járművekre vonatkozó beállítási érték-adatbázis a legszélesebb körű a piacon, külön személyautókra és haszonjárművekre bontva, beleértve a különféle beállítási segédleteket és egyéb információkat, rajzokat, sőt videókat is.

A Bosch FWA 4630 futómű-ellenőrző készülékről részletes prezentáció, prospektus és egy rövid film megtekinthetőek a Bosch Diagnosztika honlapján (www.bosch.hu/products/diagnost). Felvilágosítással az árakról és a szállítási feltételekről a honlapon található nagykereskedőink állnak rendelkezésre.