Fékdiagnosztika és karbantartás

Légfékrendszer vizsgálata

A kompresszoroknál ellenőrizni kell a szállítási kapacitást, az olajfelhordást, az ékszíj állapotát és feszességét. Ellenőrizni kell a nyomásszabályozók le- és viszszakapcsolási nyomását. A lekapcsolási nyomás beállítható, a visszakapcsolási nyomás ezzel arányosan ugyancsak változik. A légszárítónál célszerű minden ősszel kicserélni a patront. Törekedjünk a minőségi cseredarabok beszerzésére, mert utángyártás esetén a csereszabatosság csak látszólagos. Ha a patron töltőanyagának vízmegkötő képessége, mechanikai szilárdsága, a ház nyomástűrése nem kielégítő, az meghibásodást okoz.


1. ábra

A légszárítás hatásfoka több üzemi tényezőtől függ, így önmagában a patroncsere nem minden esetben elegendő, ha a rendszerben vizet találunk. A kompresszor csökkent sűrítettlevegő-szállítása, az olajfelhordás növekedése, a megnövekedett sűrítettlevegő-felhasználás, a helytelenül beállított nyomásszabályozó további problémák forrásai. A védő-, áteresztő és visszacsapó szelepek rendszerhibák szimulálásával végzett vizsgálata különösen fontos, mert bizonyos meghibásodásaik csak akkor észlelhetőek, amikor kifogástalan működésükre éppen szükség lenne. Ezért a nemzetközi forgalomban közlekedő autóbuszok időszakos vizsgálatának technológiája részletesen kitér erre a fontos ellenőrzésre is.
A négykörös védőszelepek bonyolult felépítésű, összetett működésű szerkezetek, ezért beszabályozásuk és javításuk nem tekinthető szokványos szerviztevékenységnek, azt csak a gyártó, illetve a javításra minden tekintetben felkészült szakműhely végezheti.

A ZB1110 – I97266 (1. ábra) típusjelű, pneumatikus vizsgálóbőröndben lévő hat hitelesített nyomásmérő és a tartozékok, valamint a részletes magyar nyelvű vizsgálati utasítás segítségével gyorsan és könnyen elvégezhető a komplett légfékrendszer vizsgálata, illetve a légfékrendszer egyes elemeinek működésellenőrzése.



2. ábra: féktárcsák felületi hibái – félre a dobfékes szemlélettel!


Tárcsafékek karbantartása, javítása

A szakszervizekben rendelkezésre állnak a gyártók által kidolgozott „Javítási útmutatók”, melyek alapján a tárcsafékek javítási műveletei a biztonsági követelményeknek megfelelően végrehajthatók. A tárcsafék javítási és karbantartási igényét tekintve a dobféknél egyszerűbb, de gondosabb szerelést igénylő szerkezet. Nem szabad megfeledkezni a tömítési helyek rendszeres ellenőrzéséről és a tömítő alkatrészek szükségszerű cseréjéről. Megfelelő célszerszámok és kenőanyagok használata szükséges. A tárcsafék a gondosságot hosszú élettartammal, szerelési sikerélménnyel és jó fékmérési eredményekkel hálálja meg. Az alapfeltétel eredeti gyári alkatrészek használata!


3. ábra: a KNORR-BREMSE technológiájával készült féktárcsák
anyag-összetételük, ötvözőik és az optimalizált fékcsatornáiknak köszönhetően
ellenállóbbak a repedéssel szemben. A bal oldalon a KNORR-BREMSE féktárcsa,
a jobb oldalihoz képest kétszer annyi fékezés után


Fékbetétek és féktárcsák ellenőrzése, a súrlódó felület felszabályozása

A fékbetétek vastagságát a jármű igénybevételének és az érvényes előírások szerinti időközönként kell ellenőrizni, de legalább 3 havonta, ha nincs kopásjelző felszerelve. Ha a súrlódó anyag vastagsága a legvékonyabb helyen kevesebb 2 mm-nél, a fékbetétet ki kell cserélni.
A féktárcsák ellenőrzésekor győződjünk meg annak vastagságáról és ellenőrizzük a súrlódó felület elhasználódását. A tárcsa vastagságát célszerű csapos tolómérővel mérni a peremes kopás miatt. A megengedett minimális vastagságra vonatkozó gyári előírást be kell tartani. A féktárcsákat a 2. ábrán látható négyféle felületi elhasználódási jellemző szerint kell megvizsgálni és minősíteni:
A1 hálószerű repedések – megengedett
B1 középpont felé futó repedések – a megadott értékekig – megengedett
C1 egyenetlen, bemaródott felület – a megadott értékig – megengedett
D1 végigfutó teljes keresztmetszeti repedés – nem megengedett.

A fentiek gondos mérlegelésével döntsünk a felszabályozás szükségességéről. Szakítsunk a korábbi gyakorlattal, amikor fékszerkezet-javításkor a fékdobot mindig utánmunkáltuk, elsősorban a fékdob ütésének, felületi hibáinak csökkentése céljából. A féktárcsáknál a felesleges felszabályozás idő előtti féktárcsacseréhez vezethet. Ha szükségessé válik, célszerű a járműre felszerelt állapotban végezni. Mindkét oldalon egyidejűleg két esztergakéssel azonos réteget forgácsoljunk le. Kiszerelt állapotban történő megmunkáláskor a féktárcsát a kerékagyhoz illesztő furatok kell, hogy központosítsák és a külső homloklapon ütköztessük. Csak így biztosítható a 0,1 mm-nél kisebb homlokütés.


4. ábra: féktárcsa-felszabályozó berendezés


5. ábra: ZB9032
 

Nyeregszerkezet ellenőrzése, javítása
A nyeregszerkezetnél az egyik legfontosabb feltétel a könnyű, kézi elmozgathatóság ellenőrzése. Kizárólag a tömítések, és a nyeregvezetés csapjai és perselyei cserélhetők. Egyéb meghibásodás, például a feszítőegységé, az utánállítóé, vagy a lánchajtásé, az üzemeltető által nem javítható. Ilyen esetben a komplett egységet kell a gyártó által szállított csere féknyereggel helyettesíteni.

Tömítések ellenőrzése

Bármely olyan javítás esetén, amikor a kerekeket leszereljük, illetve a fékbetéteket eltávolítjuk, célszerű az összes tömítés állapotát megvizsgálni és szükség esetén cserélni. A szakadt tömítés a vezetőcsapok és perselyek gyors elhasználódásához, illetve a működtető berendezés meghibásodásához vezet.


6. ábra: ZB9036


7. ábra: ZB9031-2


8. ábra: ZB9033
 

Az utánállító ellenőrzése
Az utánállító védősapkát ha eltávolítják 8-as csillagkulccsal az utánállítót az óramutató járásával ellentétes irányba forgatva állítható vissza. Az automatikus működés ellenőrzése a fékpedál többszöri lenyomásával végezhető. Eközben a féktárcsa és a fékbetétek közötti hézagnak csökkennie kell. Ha a kézi mozgatás, vagy az automatikus utánállítás nem működik, a teljes nyeregszerkezetet ki kell cserélni.
A Knorr-Bremse vevőszolgálata az egész országra kiterjedő oktatási programmal, magyar nyelvű javítási utasítással, megfelelő célszerszámokkal, gyári alkatrészprogrammal áll a felhasználók rendelkezésére.
A rendelkezésre álló célszerszámkészletek azonosítói:
ZB9032 – II37951004 (5. ábra) az SB5…, SB6…, SB7… típusú tárcsafékekhez és
ZB9036 – K005972 (6. ábra) az SN6…, SN7…, NA7…, SK7… típusú tárcsafékekhez.
K004789 az SN5… típusú tárcsafékhez.
A fék kopásának ellenőrzésére szolgál a ZB9031 – 2 típusú (7. ábra) kopásjelző diagnosztikai berendezés, amely minden Knorr tárcsafékkel felszerelt és folyamatos, elektromos kopásjeladóval ellátott járművön alkalmazható.

A diagnosztikai műszer az alábbi mérések végrehajtását teszi lehetővé:
– egyszerű és gyors fékbetétvastagság-mérés,
– potenciométer működésének ellenőrzése,
– egyidejűleg max. 6 fék ellenőrzése a kerekek leszerelése nélkül.
Járműre szerelhető kivitel a ZB9033 típusú (8. ábra) kopásjelző diagnosztikai berendezés:
– betétkopás folyamatos kijelzése és ellenőrzése LED-diódák segítségével.


ABS és ASR rendszerek diagnosztikája


A fékrendszereket kiegészítő ABS/ASR-t többszintű diagnosztikával látják el. Az egyik fontos része az ellenőrzőlámpák működtetése. Egy narancssárga színű figyelmeztetőlámpával(szerelvénynélavontatóhoz és a pótkocsihoz külön-külön) és egy sárga színű ASR információs lámpával tájékoztatják a vezetőt. Az ABS/ASR rendszer menetközben észlelt hibáit az elektronika tárolja és bekapcsolja az ABS figyelmeztetőlámpát. Az ASR lámpamenet közbeni kigyulladása két dolgot jelenthet: az ASR működésbe lépett, vagy a motorszabályozó körben keletkezett hiba. A tárolt statikus és dinamikus hibák kódolt formában a memóriából különböző diagnosztikai módszerekkel olvashatóak ki:

1. On-Board diagnosztika – villogókódos diagnosztika
Az elektronika hibatárolója az ISO9141 szabvány szerint olvasható ki. Motoros járműveken az ASR lámpát használják a villogókód megjelenítésére. Megfelelő elektromos kiépítéssel elérhető, hogy kapcsolóval, vagy nyomógombbal aktiválható legyen. Használhatunk villogókód adaptert is, melyhez diagnosztikai csatlakozó kiépítése szükséges. Egyéb esetben a villogókód az elektronika DIA-L kivezetés testre kötésével aktiválható. A rendszertől függően egy, két, vagy háromjegyű számkódként tájékoztat a rendszer állapotáról, konfigurációjáról,ésatárolthibákról. Ezek kódtáblázat segítségével fejthetők meg. Az On-Board diagnosztika lényeges eleme a hibatároló törlése is.
Pótkocsik On-Board diagnosztikája általában villogókód adapter segítségével történik. Lehetőség van az úgynevezett első installációs teszt elvégzésére. A villogókód adapter egy diagnosztikai kábel segítségével csatlakoztatható az elektronikához. A villogókód adapter nyomógomb működtetéseinek számától függően aktiválhatók a különböző funkciók.

2. Off-board diagnosztika – külső segédeszközt igénylő diagnosztika
Lehetőségei:
– periféria elemeinek (érzékelők, ABS szelepek) működése és helyes bekötésük ellenőrzése. Alkalmazását az indokolja, hogy az ABS rendszerek hibái főként ezeknél fordulnak elő. Kapcsolási rajz, vagy a vizsgálati technológia birtokában valamennyi ABS/ASR rendszer ellenőrizhető. Ez a ZB9029 – I93433 (9. ábra) univerzális ABS/ASR vizsgálóbőrönddel végezhető el. Motoros járművek ABS/ASR rendszerein kívül a pótkocsik ABS rendszere is vizsgálható a megfelelő adapter kábelekkel.
– számítógépes diagnosztika, amit az elektronikák szabvány szerint kialakított csatlakozói teszik lehetővé. Elterjedését a javítóműhelyek számítógép ellátottsága, illetve a több lehetőség indokolja.
Elvégezhető:
– a hibák gyors és hatékony feltárása,
– hibatároló törlése
– rendszer információ kiolvasás és konfigurálás
– az érzékelők jeleinek vizsgálata
– elektromágnes szelepek aktiválása


9. ábra ZB 9029 – 193433


Elektronikus légfékrendszer EBS/TEBS

Az EBS már kettő,– egy piros és egy sárga lámpával jelez a vezetőnek meghibásodás esetén. Itt már a teljes fékrendszer figyeléséről van szó. A piros lámpa kigyulladása azt jelenti, hogy a hiba miatt a járművel az előírt fékhatás nem érhető el, vagyis nem szabad elindulni vagy tovább haladni. A sárga lámpa jelzése olyan jellegű hibát jelez, melynek fellépése esetén ugyan tovább lehet közlekedni, de a hiba minél előbb elhárítandó. Ennek vizsgálatához speciális diagnosztikai berendezés, a Knorr-Bremse által kifejlesztett multiteszt rendszer, röviden MTS szükséges, amely a hagyományos pneumatikus rendszerek vizsgálatán kívül lehetőséget kínál az ABS, ASR, ELC, és az elektronikus rendszerek pontos, gyors, automatikus diagnosztizálására. (10. ábra)
Az MTS három fő részből áll:
1. A műhely körülményeknek megfelelően kialakított bázisállomás, amely tároló kocsin elhelyezve, vagy függetlenítve laptopként használható.
2. Switch Boksz
3. Adapter (11. ábra)


10. ábra: a bázisállomás és a teszter laborkocsin elhelyezve


11. ábra: adapter
 

Az MTS diagnosztikai berendezés mérési lehetőségei:
– vontató és pótkocsi ABS/ASR, illetve ABS rendszereinek vizsgálata;
– EBS, TEBS rendszer vizsgálata;
– ELC rendszer vizsgálata.
A fenti elektronikus rendszerek vizsgálatának elvégzését, dokumentálását a vizsgálati szoftverbe integrált alábbi segédfunkciók könnyítik.


12. ábra: K-Line diagnosztika, diagnosztikai kábel „bajonett”-csatlakozóval


13. ábra: CAN-diagnosztika, nincs kiépített diagnosztikai csatlakozó
 

A pótkocsi elektronikus fékrendszer (TEBS) diagnosztizálása szintén számítógép segítségével történhet. A vizsgálatához szükséges szoftver az MTS-re is telepíthető. A pótkocsi kiépítettségétől függően beszélhetünk diagnosztikai csatlakozón keresztül történő diagnosztizálásról és CAN csatornán keresztül történő diagnosztizálásról. Ezek csatlakoztatási módjait és az ehhez szükséges kábeleket mutatják a következő ábrák (12. és 13. ábrák). A könnyen kezelhető, már magyar nyelven is elérhető diagnosztikai program segítségével a következő funkciók érhetőek el:
– általános információk (TEBS-modul, pótkocsi gyártó, alvázszám, kiegészítő funkciók,
– kilométerszámláló, terhelések)
– konfiguráció(rendszerteljesparaméterkészletének betöltése a TEBS elektronikába)
– rendszerellenőrzés (érzékelők, elektromágneses szelepek, figyelmeztetőlámpák, kiegészítő funkciók)
– End of Line Test
– hibatároló (aktuális és eltárolt hibák, részletes hibaleírás, hibatörlés)
– vizsgálati jegyzőkönyv tárolása, nyomtatása.

Kiegészítő lehetőségként rendelhető a TEBS rendszerhez az úgynevezett Trailer Information Modul (TIM). Pótkocsira szerelve,vagy kézi műszerként is alkalmazható. Egyszerűen – számítógép és speciális szoftver nélkül – a diagnosztikai csatlakozóra csatlakoztatva kiolvashatóak vele a TEBS-modulból a szükséges információk (hibák, rendszer információk, konfigurációstb.).