Vezérlésbeállítás (1,4 l TDCi)

A 4 hengerű motort hengerenként 2 szeleppel építik, furata 73,7 mm, lökete 82 mm, kompresszióviszonya 18:1, névleges motorteljesítménye 50 kW, 4000 min-1 fordulaton, maximális forgatónyomatéka 160 Nm, 2000 min-1 fordulaton. Közös nyomásterű (CR) befecskendezőrendszerét a Siemens szállítja.

Hengerfejtömítés

A hengerfejtömítés többrétegű acéltömítés. Az alkalmazandó hengerfejtömítés vastagságát a motor mindenkori dugattyú előállás határozza meg. A hengerfejtömítés öt különböző vastagságban rendelhető. A különböző vastagságokat rovátka (kicsípés) jelöli (1. ábra).


 1. ábra


 


Vezérműtengely-hajtás

A vezérműtengelyt, a befecskendező-rendszer nagynyomású szivattyúját, valamint a hűtőfolyadék-szivattyút fogasszíj hajtja (2. ábra). A szíjfeszítést egy automatikus feszítőgörgő végzi. A feszítőgörgő rugóerővel működik, és nem hőmérsékletfüggő.


2. ábra: 1 Vezérműtengely-fogasszíjkerék, 2 Furat a vezérműtengely-beállítócsap
számára, 3 Vezetőgörgő, 4 Forgattyústengely-fogasszíjkerék, 5 Furat a forgattyús-
tengely-beállítócsap számára, 6 Hűtőfolyadék-szivattyú fogasszíjkerék, 7 Feszítőgörgő,
 8 Nagynyomású szivattyú fogasszíjkerék

 

Pozicionálás

A vezérműtengely-fogasszíjkerék felszerelési tájolási helyzetét a vezérműtengelyen egy vezetőorr határozza meg. A vezérlési idők beállításához egy-egy furat található a vezérműtengely-fogasszíjkerékben és a vezérműtengelyházban. Ezek szinkronba állítása egy csappal (célszerszám) történik (3. ábra).
A forgattyústengely-fogasszíjkerék beállításához egy-egy furat található a forgattyús tengely fogasszíjkerékben és az olajszivattyúházban (4. ábra). Ezek szinkronba állítása is egy csappal (célszerszám) történik. Az így beállított forgattyústengely-helyzetben az összes dugattyú azonos magasságban található. A szelepeknek a dugattyúk okozta sérülési veszélye a szerelési munkák során, ezzel kizárt.


3. ábra
 


4. ábra
 

 

A fogasszíj feszítése

A feszítőgörgő csapágya excentrikusan rögzített. A helyes fogasszíjfeszesség beállítására a feszítőgörgő csapágyát egy imbuszkulccsal addig kell forgatni, amíg a mutató az ellentartó közepén nem áll (5. ábra).


5. ábra: 1 Ellentartó (jelöli a szükséges mutatóhelyzetet), 2 Mutató, 
3 Hatlapú lyuk imbuszkulcshoz,