OSRAM LED-es szerelőlámpák

Az új LEDinspect PRO termékcsalád a professzionális felhasználóknak, például az autószervizeknek készült, öt nagy teljesítményű LED-es lámpát tartalmaz: a Slimline 280, a Bonnet 1400, a Pocket 280, a Penlight 150 és a Penlight 150 UV-A modelleket. A kollekciót mi is kipróbáltuk, és eljuttattuk különböző szervizekbe is, hogy összegyűjtsük a tapasztalatokat.



A júliusban bemutatott eszközökről ➊ Petra Maya Wilhelm, az OSRAM termék- és portfóliómenedzsere is nagyon optimistán nyilatkozott: „Továbbfejlesztettük a LEDinspect termékcsaládot, és létrehoztuk az új LEDinspect PRO termékeket, amelyek tartós és rugalmas LED-es világítási megoldásokat nyújtanak a professzionális felhasználók számára. Tökéletes konstrukciójuk megfelel a járművek ellenőrzése és karbantartása során felmerülő követelményeknek”. Ezek a LED-es lámpák a beépített mágnessel vagy rugalmas horoggal közvetlenül a járműre helyezhetők. A lámpák akkumulátorral működnek, így nincsenek lógó kábelek. A LEDinspect PRO sorozat minden lámpatestére hároméves garanciát vállal a gyártó.

ERŐS ÉS SOKOLDALÚ: SLIMLINE 280

Az új LEDinspect PRO Slimline 280 nagy intenzitású fényt ad ➋. Az egy sorban elhelyezett tíz LED által szolgáltatott 280 lm fényáram és a 6000 K színhőmérséklet ideális megvilágítást biztosít a jármű munkaterületén. A fej 180 fokban állítható, hogy a fényt pontosan oda lehessen irányítani, ahol arra szükség van. A Slimline 280 mágneses tartója rendkívül sokoldalú, így munka közben mindkét kezünk szabadon használható ➌. A szerelőlámpa kijelzője mutatja a nagy kapacitású (2000 mAh) akkumulátor aktuális állapotát, amely akár négy órán keresztül világíthat maximális teljesítménnyel, és zseblámpaként akár nyolc óráig is használható. Az akkumulátor a mellékelt töltővel vagy egy USB-porton keresztül könnyen feltölthető.



A mérete miatt a legjobb, ha a mágnest használva az autóhoz rögzítjük, és úgy dolgozunk vele. A műhely megvilágításától függetlenül előfordulhat olyan helyzet, amikor az emelőn lévő autó aljára kevés fény esik, ilyenkor sokat számít a nagy fényerő és a nagy szögben állítható fej. A narancssárga szín kifejezetten előnyös a lámpa észlelésére, a sötét, egyszínű műhelylámpákat
könnyebb elhagyni és nehezebb megtalálni.

A SZERVIZEK KEDVENCE: POCKET 280

A Pocket 280 LED vizsgálólámpa kompakt, 132x63 milliméteres méretei, a három nagy teljesítményű LED és a beépített fényszóró funkció a felhasználóbarát tulajdonságokat impresszív, 280 lumen fényárammal kombinálja ➍. Méretei a régi galvánelemes zseblámpára emlékeztetnek, fogása is hasonló, fényereje viszont összehasonlíthatatlanul nagyobb a hagyományos izzós elődökénél ➎. A beépített övcsipesz segítségével bármikor bevetésre kész. A lámpa hátsó részén elhelyezett erős mágnes és egy kihajtható tartó különböző lehetőségeket ad a lámpa rögzítésére a járművön kívül és belül egyaránt ➍. A kijelző folyamatos tájékoztatást ad a hordozható munkalámpa akkumulátorának állapotáról. Az USB-n keresztül tölthető hosszú élettartamú akkumulátorok három óránv át biztosítják a fényerőt. Mivel nagy szögben állítható a fényforrás, ezért a Slimline 280-hoz hasonló alkalmazásokra ideális, a formájának és összecsukható kialakításának köszönhetően viszont zsebben is könnyen elfér. A tesztet végző autóbontós kiemelte, hogy a kompakt méretbe csomagolt nagy fényerő ideális a nagy telephelyen keresendő alkatrészek megtalálására, a rajtuk lévő számok leolvasására, a mágneses rögzítéssel pedig az alkatrészek kiszerelését is egyszerűbbé teszi. A megkeresett szerelők egyöntetűen a kedvencüknek választották a sokoldalú, kis helyet foglaló műhelylámpát.



FÓKUSZÁLT FÉNY A KÖNNYEBB ELLENŐRZÉSHEZ: PENLIGHT 150 ÉS PENLIGHT 150 UV-A

A Penlight 150 ➏ kompakt formája könnyűvé teszi a gépjármű átvizsgálását, mivel a lámpa fókuszált nyalábban ➊ sugároz ki 150 lumen fényáramot.



Mágneses rögzítése folytán közvetlenül a járműre helyezhető, a munkaruházatban pedig mint egy tollat tárolhatjuk, amíg nincs rá szükség. Egy dízelműhelyben nagyon jól használható a nehezen látható injektorszámok leolvasására és a motortérben nehezen hozzáférhető helyek megvilágítására ➐. Szintén kritikus a pedálok környéke, hiszen amellett, hogy elég szűkös használhahelyen van, általában koromsötétség uralkodik a lábtérben. A kis lámpa jól bevilágítja a teret, a mágnes segítségével pedig könnyen rögzíthető. Ma már van olyan konstrukció, melynél a pollenszűrő cseréjéhez ki kell szerelni a pedálegységet, így egyre gyakrabban kényszerülünk a vezetőülés előtti lábtérbe ➑.




A Penlight 150 UV-A kiegészítő UV-fénye a motortér ellenőrzésekor segít megtalálni a légkondicionáló egység esetleges szivárgását ➒ ➓. Érdekesség, hogy segítségével a sötét alapon írt fehér betűket is könnyebb leolvasni.

A műhelylámpákat, mint fent már említettük, egy autóbontóban, egy független gépjárműjavítónál és egy márkaszervizben ismertettük meg a szerelőkkel, kérve őket, hogy teszteljék munkájuk során. Mindenki elismeréssel szólt, és szívesen lecserélnék az éppen használt LED-es lámpáikat. A fényerő, a fényszórás, a lámpaméret, a tölthetőség, az erős mágneses rögzítés lehetősége mind kiváló minősítést kapott tőlük.