A TEXA diagnosztikai újdonságai

A TEXA az Autopromotec 2015 kiállításon mutatta be az IDC4 járműdiagnosztikai szoftver jelentősen fejlesztett változatát, az IDC4 Evolution verziót. A TEXA az IDC4E fejlesztése során, a kényelem és a hatékonyság növelésére fektette a legnagyobb hangsúlyt. Ennek a célnak az érdekében jelentősen átalakult a szoftver menürendszere és több olyan fejlesztés történt, amely elősegíti a leggyakrabban használt funkciók könnyebb elérését.

Az új „START” gomb a kiválasztott rendszer mellett található és azonnali hozzáférést biztosít a hibalistát tartalmazó képernyőhöz. A navigálás a képernyők között egyszerűbb lett a füleknek és az új „Bekötési rajz részletek” opciónak köszönhetően. Utóbbi közvetlen kapcsolatot ad az ECU-ban észlelt hibák és a bekötési rajzon látható komponensek között. Jelentős könnyebbség a „Kedvenc paraméterek” funkció, melynek segítségével előre összeállított paramétercsoportokat lehet létrehozni, elmenteni és így elkerülhetjük, hogy minden alkalommal egyenként kelljen összeválogatni a vizsgálni kívánt paraméterek listáját. Az Ügyfélkezelés rész szintén átalakult, az ügyfeleket a járműveik részletes profiljain keresztül lehet rendszerezni, valamint a profilhoz tartozó járműveken végzett korábbi beavatkozások is megtekinthetőek.

AUTOMATIKUS JÁRMŰKERESÉS

VIN-kód keresés: a jármű OBD-aljzatára csatlakoztatott diagnosztikai eszközzel a VIN-kód automatikusan bekérésre kerül, ezután pedig a szoftver kiválasztja a jármű pontos típusát az IDC4 adatbázisából. Motorazonosító- (motorkód) keresés: ebben az esetben a jármű a motorszám begépelését követően kerül azonosításra. Rendszámkeresés: ezzel a funkcióval az IDC4E ügyfélkezelő adatbázisában mentett összes jármű adatát kikeresheti, miután begépelte a rendszámot, vagy annak egy részét. Szöveges keresés: ezzel a vizsgált járművet a típus neve vagy a LE, illetve a kW érték alapján keresheti meg.

A járműkeresés funkcióval közvetlenül a járműkiválasztás menüből indíthat típusspecifikus keresést, a gyártmány melletti gomb megérintésével.

MEGOLDOTT ESETEK KERESÉSE

E funkció segítségével a technikusok a Google keresőtechnológiáját használva hozzáférhetnek és szabadon kereshetnek a TEXA megoldott hibák adatbázisában, mely több tízezer jármű vonatkozásában tartalmaz részletes információt a diagnosztizált hibákról és pontos leírást, a probléma elhárítására vonatkozólag.

AUTOMATIKUS RENDSZERTESZT

A TGS3s automatikusan kiolvassa az összes diagnosztizálható vezérlőegységet a járművön. A rendszer gyorsan felismeri az ECU-kat, így nagy sebességgel férhet hozzá a vonatkozó diagnosztikához. Az olvasás befejezése után a TGS3s azonnal kijelzi a járművön észlelt hibákat a vonatkozó hibakódokkal és leírásokkal. Ezen kívül egyetlen kattintással olvashatja ki és nullázhatja a hibákat, valamint közvetlenül a hibaészlelő képernyőről is futtathat diagnosztikát.

TÁROLT PARAMÉTEREK

Ezzel a funkcióval „befagyaszthatja” azokat a paramétereket és adatokat, melyek a hiba megjelenése során olvashatók le. A tárolt paraméterkörnyezet által kijelzett tényleges információ gyártónként és rendszerenként változhat.

HIBASÚGÓ

A „Hibasúgó” praktikus lehetőség a hibákra vonatkozó információk megtekintésére. A súgó hasznos információkat nyújt a hibaüzenetekről és az esetleges ellenőrzésekről.

BEKÖTÉSI/KAPCSOLÁSI RAJZOK

Ez a funkció a hibalista és a bekötési/kapcsolási rajz megfelelő komponense között létesít kapcsolatot. A bekötési/kapcsolási rajzból elérheti a teszt funkciókat és az IDC4E rendszerleírásait.

MŰSZAKI LEÍRÁSOK

A TEXA létrehozott egy nagyméretű adatbázist, mely a járművekre vonatkozó részletes műszaki leírásokat tartalmazza. A felhasználók pontos és átfogó, számtalan járműtípusra vonatkozó adatbázist találnak, valamint részletes információkat olvashatnak a komponensekről, a futóműállításról, az abroncsnyomásról, a vezérműszíjról, a rutin karbantartásról, a komponens helyéről, a komponens-ellenőrzésről, és sok egyébről.

RENDSZERKAPCSOLÁSI RAJZOK

A kapcsolási rajzokat a TEXA saját mérnökei készítették el. Mivel a kapcsolási rajzok egy séma alapján készültek, ezek nagy segítséget jelentenek a hibaelhárítás során. Miközben megtekinti a bekötési rajzot, hozzáférhet a vonatkozó adatlapokhoz is, kiválasztva egy specifikus komponenst, vagy a SIV-funkcióval oszcilloszkóp-ellenőrzéseket hajthat végre, automatikusan kiválasztott beállításokkal.