Táblagép alapú diagnosztika a Launch-tól

A Launch X-431 pro 3 egy táblagép alapú, Android-rendszeren futó diagnosztikai eszköz, a „pro” család legújabb tagja. Alapvetően EOBD-szabványra épülő diagnosztikát támogat, de átalakítóval alkalmas régebbi modellek olvasására és programozására is. Az idei szoftverfrissítéssel sok új funkció kapott benne helyet, melyek egyszerűsítik a felhasználók dolgát és gyorsítják a szervizfeladatok elvégzését.


 ➊

ALAPOK

A pro 3-ra ➊ a szoftver a berendezés regisztrálása után tölthető le. A regisztráció része a CC account (profil) elkészítése és a gép sorozatszám segítségével történő regisztrálása. A szoftver letöltése után, ha a gép internetkapcsolattal rendelkezik, a frissítések automatikusan történhetnek, illetve a listából kiválasztva 1–1 márka szoftverét is lehet „update”-elni. A keretszoftver frissítése úgy történik, mint bármilyen androidos applikáció frissítése.

A főmenüben ➋ választhatjuk az általános EOBD funkciót, mellyel végezhetünk hibakódolvasást, rendszeridentifikációt és élőadat-olvasást is, bár a „bluetooth-kommunikáció” nem tesz lehetővé nagy mintavételi frekvenciát.


MÁRKASPECIFIKUS DIAGNOSZTIKA

A főmenüben a diagnosztizálni kívánt járműgyártót kell kiválasztani, a belépés során pedig érdemes ellenőrizni a legújabb frissítéseket. Részletes leírást kaphatunk a jármű vezérlőegységeiről, és bele is olvashatunk az „agyakba”. Lekérdezhetjük a nem EOBD-releváns hibakódokat és javítás után törölhetjük is azokat. Minden hibakódhoz kérhetünk általános leírást annak előfordulásáról, lehetséges okairól és a probléma megoldási lehetőségeiről. Internetre csatlakozva a Launch karbantartási adatbázisához is hozzáférhetünk. A szenzorok és beavatkozók diagnosztikáról tesztelhetők, a kalibrációk és illesztések is elvégezhetők az eszközzel.

A járműgyártók 90%-a szerepel az elérhető márkák között, ez majdnem 3000 modellhez jelent teljes hozzáférést. A leírások és a tanácsok angol nyelven érhetők el, de egy kattintással minden szöveget a „google translate” magyarra fordít. A fordító hagy még kívánnivalót maga után, de folyamatosan fejlődik.

ÉLŐADAT-RÖGZÍTÉS/VISSZAOLVASÁS

Élőadat-olvasásra mind EOBD, mind márkaspecifikus funkciók esetén is van lehetőség. Vannak olyan értékek, melyeket nem lehet számszerűsíteni, ezekben az esetekben csak szöveges megjelenítés lehetséges. A számszerű fizikai jellemzők grafikonon is ábrázolhatók ➌. A mérni kívánt jellemzők kiválasztása után azok rögzítése is lehetséges.


NYOMTATÁS

A pro 3-hoz csatlakoztatható hőpapíros nyomtató is. Rendszerinformációkat, hibakódokat és élőadatokat is megörökíthetünk ilyen formában saját célra vagy az autótulajdonosnak.

LAUNCH „GOLO”-KOMPATIBILITÁS

A „golo”, mely az autótulajdonosoknak és a szervizeseknek is hasznára válhat, az OBD diagnosztikai csatlakozóra helyezhető és a gépkocsivezető internetre csatlakoztatott okostelefonján keresztül adatokat küld a Launch szerverre, és kapcsolatba tud lépni a „pro 3”-mal rendelkező szervizesekkel. A „golo” működéséről az Autótechnika 2015/3. és 2015/5-ös számaiban írtunk.

A „pro” széria nagy előnye, hogy stabil internetkapcsolattal folyamatos kapcsolat építhető ki a Launch szerverével és az autótulajdonosokkal. A szerverről közvetlenül elérhetőek a karbantartási információk és a frissítések is onnan tölthetők le, de emellett az ügyfeleinkről, pontosabban a járművükről is kaphatunk adatokat. Így megvalósítható a távoli diagnosztika: a szerviztől akár több 100 kilométerre lévő ügyfél járművén végezhetünk hibaolvasást és megfelelő tanáccsal láthatjuk el a tulajdonost.

A rendszer forradalmasítja a távoli diagnosztikát, és erősíti a kapcsolatot a járműtulajdonos és a javító között, hosszú távú együttműködés kialakulását segíti elő, amire minden szerviznek szüksége van.

AZ ÚJ SZOFTVER

Az X-431 termékeken (pro, pro 3, PAD, PAD II) több új funkciót implementáltak az idén márciusban megjelent szoftverbe. Az egyik szembetűnő változás, hogy a főmenübe lépve a felső sorban, ahol a kontinensek szerint lehet járműmárkát választani, megjelent egy új menüpont, egy „Reset” gomb formájában. A „Reset” menü a gyors­szerviz-tevékenységeket segíti, ugyanis megtalálhatók benne a fékrendszer-, a motorolaj, az elektromos kormányszervo, és az akkumulátor szerviz-reset, valamint a DPF-regenerálás, és a légtelenítés funkciók ➍. Azoknál a modelleknél, ahol manuálisan kell a nullázást elvégezni, a szoftver kiírja a szükséges lépéseket.


További újdonság, hogy, ha a táblagép nyelvbeállításai közül a magyart választjuk ki, akkor a szoftver a beépített google-fordító segítségével lefordítja magyarra a menüpontokat és a gombokat, valamint külön kijelölve a hibakódok is lefordíthatók magyarra.

Sokszor azonban a fordításnál többet mond egy képgaléria vagy esettanulmány, amit az interneten lehet találni. Erre szolgál a Keresés gomb, melynek lenyomásával a kijelölt hibakódra kereshetünk a google-ban. A szoftver automatikusan a jármű fajtáját is beteszi a kulcsszavak közé, így járműspecifikus esettanulmányt vagy leírást találhatunk. Ezzel az egyszerű trükkel megkerülték a sok időt és energiát felemésztő adatbázisok létrehozását, helyette a közösségi információ-megosztást és -gyűjtést használják a hibakeresési és a javítási tanácsok szolgáltatására. Sok esetben csak angol nyelvű leírást találhatunk, de a videók között keresgélve találhatunk olyat, amely alapján megértjük az esettanulmányt idegen­nyelv-tudás nélkül is. A Segítség menüpontban található egy Launch általi leírás az adott problémára, de ez angol nyelvű, és nem minden esetben szolgál elegendő információval a probléma azonosítására és a javítás elvégzésére.n