Launch-újdonságok

A Launch X431 PAD II-ről, mint a frankfurti Autómechanika egyik újdonságáról az Autótechnika 2014/10-es számában ejtettünk először szót. Akkor még fekete tokkal mutatták be és hangsúlyozták robosztusságát, de kipróbálni nem tudtuk. Most alkalmunk nyílt élesüzemben használni, ráadásul azzal a szoftverrel, ami márciustól érhető el a PAD és Pro családhoz. A szoftverfrissítéssel elérhető új funkciók megkönnyítik a mindennapi munkát és segítik az előforduló hibák megértését és próbálják áthidalni az angol felület nyelvi akadályait.

Az új szoftver

Az X431 termékeken (pro, pro3, PAD, PAD II) minden felhasználónak érdemes elvégeznie a szoftverfrissítést, ugyanis több új funkciót implementáltak a márciusban megjelent szoftverbe. Az egyik szembetűnő változás, hogy a főmenübe lépve a felső sorban, ahol a kontinensek szerint lehet járműmárkát választani, megjelent egy új menüpont, egy „Reset” gomb formájában. A „Reset” menü a gyorsszerviz-tevékenységeket segíti, ugyanis megtalálhatók benne a fékrendszer, a motorolaj és az elektromos kormányszervo szerviz-reset funkciók ➊. Azoknál a modelleknél, ahol manuálisan kell a nullázást elvégezni, a szoftver kiírja a szükséges lépéseket ➋.



További újdonság, hogy, ha a táblagép nyelvbeállításai közül a magyart választjuk ki, akkor a szoftver a beépített Google­fordító segítségével lefordítja magyarra a menüpontokat és a gombokat ➌, valamint külön kijelölve a hibakódok is lefordíthatók magyarra.


Sokszor azonban a fordításnál többet mond egy képgaléria vagy esettanulmány, amit az interneten lehet találni. Erre szolgál a Keresés gomb, melynek lenyomásával a kijelölt hibakódra kereshetünk a Google-ban ➍. A szoftver automatikusan a jármű fajtáját is beteszi a kulcsszavak közé, így járműspecifikus esettanulmányt vagy leírást találhatunk. Ezzel az egyszerű trükkel megkerülték a sok időt és energiát felemésztő adatbázisok létrehozását, helyette a közösségi információ-megosztást és -gyűjtést használják a hibakeresési és a javítási tanácsok szolgáltatására. Sok esetben csak angol nyelvű leírást találhatunk ➎, de a videók között keresgélve rálelhetünk olyanra, amely alapján megértjük az esettanulmányt idegennyelv-tudás nélkül is.



A Segítség menüpontban található egy Launch általi leírás az adott problémára ➏, de ez angol nyelvű, és nem minden esetben szolgál elegendő információval a probléma azonosítására és a javítás elvégzésére.


Launch X431 PAD II

A PAD II Android operációs rendszerrel és a legújabb DBScar csatlakozóval és egy töltésre/tárolásra alkalmas dokkolóval rendelkezik. 10.1”-os kijelzője kényelmes munkavégzést tesz lehetővé. Funkciói nagyrészt megegyeznek az előző generációs PAD-ével, de teljesítménye és megbízhatósága alapján felülmúlja elődjét. IP65 osztályú tokozása révén csepp-, por- és ütésálló; HDMI- és USB-portok, valamint egy 5 és egy 2 MP-s kamera található rajta. Részletes leírását az alábbi táblázat tartalmazza:


– aktuátorok/szenzorok ellenőrzése,A hagyományos funkciók – mint a hibakódolvasás/törlés és élőadat-olvasás ➐ – a legfelsőbb kategóriás diagnosztikai eszközök funkcióival rendelkeznek:

– aktuátorok szabályozott vezérlése és jelének visszamérése egy időben ➑,


– kódolás,

– adaptáció,

– golo távdiagnosztika.

Kiegészíthetőségének köszönhetően az alábbi funkciókat tudja megvalósítani a segédeszközökkel:

– multimeter,

– oszcilloszkóp ➒,

– jelgenerálás ➓,


– akkumulátorteszt,

– videoszkóp,

– nyomtatás.

Távdiagnosztika

A PAD II-n külön gombot is elhelyeztek a Golo-val történő együttműködéshez. Ha bármilyen távdiagnosztikával kapcsolatos kérelem érkezik, akkor a gomb zölden villog, ezzel jelezve, hogy teendőnk van. A gombra kattintva megjelenik az X431 termékeknél megszokott Golo-menü ⓫. A távdiagnosztika ugyanúgy zajlik, mint a többi erre alkalmas eszközön. A távdiagnosztika tesztelése során egy új funkciót is találtunk: hangüzenetet is küldhet a jármű vezetője és a technikus, ha így gördülékenyebb a kommunikáció ⓬.



Az alábbi videón megtekinthető a PAD II működés közben:

https://www.youtube.com/watch?v=OU80BFuSfLM&feature=youtu.be