Federal-Mogul újdonságok

A Federal-Mogul kifejlesztett egy új tömítéscsaládot, mely ingadozó nagy hőmérsékleteken és dinamikus mechanikai terheléseken is megtartja tömítőképességét.

Egyes alkalmazásoknál a hagyományos többrétegű nemesacél tömítések a teljesítőképességeik határát hamar elérik, termikus és mechanikai értelemben egyaránt. A turbófeltöltés és kipufogógáz-visszavezetés még nagyobb kihívást jelentenek, mert több tömítendő helyet tartalmaznak a kipufogórendszerben. A csatlakozásoknál relatív elmozdulások és plasztikus deformációk vannak, mely a tömítési funkciót egész élete során meghatározza.

Az új HTA-tömítőanyag-család (HTA – High Temperature Alloy; HTC – High Temperature Coating) nagy hőmérsékletet is figyelembe véve kemény, tartós és dinamikus tömítőképessége az ASTM-standard ’301 full hard’ nemesacélénál jobb, mert másik oldalon viszont az az anyag 427 °C-on elveszti névleges mechanikai tulajdonságait, és így a tömítőképességét, és el is szakadhat. A HTA-tömítések különböző specifikációkban állnak rendelkezésre, mely az egyedi termikus és mechanikus igényeknek megfelel a turbótöltő, a katalizátor, a kipufogókönyök, az AGR tömítési helyein. A HTA-, HTC-tömítések máris szériaalkalmazásban vannak a nehéz dízelmotoroknál, jelenleg folyik a kiterjesztésük könnyű dízel- és benzinmotorokhoz is.

(SzJ)

LKZ olajáteresztő gyűrű benzinmotorokhoz is


Védőtömlők a Chevrolet Voltban

A Federal-Mogul fontos védőalkatrészeket szállít a Chevrolet Volthoz (Opel Ampera). A Li-ion akkumulátor hűtőrendszeréhez „FlexFit” és „FlexGuard” védőtömlőket kidörzsölődés elleni védelem okán. A tömlők flexibilis és dörzsálló fonalból készülnek. Mindkét anyag egyformán tud kis rádiuszokat és szűk kontúrokat követni. A termékek védik a hűtőtömlőket és egyéb komponenseket a hűtőrendszerben, mely a Li-ion akkumulátort közel állandó hőmérsékleten tartja, valamint a fűtő- és szellőztetőrendszerben is megtalálhatóak.

Ezenkívül a „TwistTube 2420” a teljes nagyfeszültségű hálózat védelmét szolgálja. A termék ugyanúgy kidörzsölődés elleni védelem részét képezi, és textilből van. A cég felhasított formában kínálja a védőtömlőt, mely nagy formakövető képességű még erősen hajlított kábeleknél és komponenseknél is.

A „ShrinkGard” zsugortömlő egészíti ki a Federal-Mogul Systems Protection termékpalettáját. Ez megakadályozza a gumitömlők és fékvezetékek mechanikus kopását. Az anyag hevítés hatására (a gyártás során) felveszi a gumitömlő vagy a fékvezeték formáját ráncosodás nélkül, így védve meg azokat a kidörzsölődéstől.

(SzJ)


LKZ olajáteresztő gyűrű benzinmotorokhoz is

 

A Federal-Mogul a dízelmotorokhoz konstruált kétrészes, kúpos-hengeres geometriájú olajáteresztő gyűrűt most Otto-motor dugattyúkhoz is elkészítette. Az LKZ-olajáteresztő gyűrű (Laufsteg konisch-zylindrisch) összehasonlítva a hagyományos kétrészes olajáteresztő gyűrűkkel, az olajfogyasztást 50%-kal, a súrlódást 15%-kal csökkenti. Otto-motoros alkalmazáshoz az alapanyagot szürkeöntvény GG (Goe13) helyett gömbgrafitos (KV1) öntöttvasra kellett cserélni. A megnövekedett követelményeket a dinamikus hengervetemedéssel szemben javított formakitöltéssel, csökkentett falvastagsággal érik el úgy, hogy az öntvénytest falvastagsága kisebb, mint 2 mm.

(SzJ)