Mint a madár...

A mai nagy látószögű, igen nagy fényerejű minikamerákkal felszerelhető úgy az autó, hogy a gépkocsivezető képernyőn mind a négy járműoldalt megfigyelheti. Tegyünk egy előrenézőt és egy hátranézőt (a tolatókamera ma már sztenderd), valamint helyezzünk a visszapillantó tükrökbe is egyet-egyet. Ezek haladás közben a holttér figyelésére is kiválóak, akár állandóan is kérhetünk tőlük képet. Így a négy kamerával hozzávetőleg 4x90 fokos kitekintésünk van.

És bekövetkezett a bőség zavara.

Vajon a négy képet hogy helyezzük el a képernyőn, ha egyszerre együtt vannak, a fizikai adottságok miatt egyenként nagyon kicsik lesznek. Adódott egy okos embernek a gondolat, egy kép legyen, de az nagyon informatív. Mutassuk úgy az autót és környezetét felülről a képernyőn, mint a madár látna minket (vagy egy lakótelepen az erkélyről egy „drukker).

Mint mondják a Valeo mérnökei, az csak képfeldolgozó szoftver kérdése, hogy a négy kamera képét így rakjuk össze. Ez a Valeo 360Vue™ felülnézeti képet látjuk, melyet a sofőr is lát a képernyőn. Ez az ötlet több autógyárnak megtetszett, és már szériagyártmányokban is benne van, nálunk is kapható ilyen modell.

Az előrenéző kamera 180 fokos látószögű, így csak minimálisan kell az autó orrával előre lopakodnunk, és látjuk a keresztutca forgalmát. Most éppen, ahogy ezt második képünk mutatja, egy biciklis életét mentettük meg…

Okos dolgok, mint a Valeo 360Vue™, gyorsan bekerülnek a hétköznapi autótechnikába.

(NszI)