Mégsem lesz érmes rendszer a Formula-1-ben

Érmes rendszer a Formula–1-ben 2009-től – számoltunk be a szenzációról márciusi lapszámunkban (Formula–1 2009, 63–66. oldal). Március 17-én az FIA Motorsport Világtanácsa döntött ebben a kérdésben, sokak számára meglepő módon, váratlanul.

Lapzártánk után, március 20-án érkezett az újabb hír: a döntést visszavonták, illetve 1 évvel elhalasztották a Formula–1-es csapatok érdekvédelmi szervezete, a FOTA tiltakozása miatt. Legkorábban tehát jövőre debütálhat az érmes rendszer az F1-ben, de csak akkor, ha ezt a változtatást mindegyik istálló elfogadja.

Március 23-án a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nyilvánosságra hozta a végleges 2009-es nevezési listát is. A márciusi lapszámban megjelent cikkben közöltekhez képest két változás is történt. Egyrészt a Toro Rosso felcserélte versenyzői rajtszámát, így Bourdais indul a 11-es, az újonc Buemi pedig a 12-es rajtszámmal. Az újonc Brawn-Mercedes csapatot az FIA hátra sorolta a Force India istálló mögé. A Force India versenyzői megtartották rajtszámaikat (20-as, 21-es), míg a Brawn pilótái közül Button a 22-es, Barrichello a 23-as számot kapta. A 18-as és 19-es rajtszámokat idén nem osztották ki.