Elfelejtett utastérszűrők

Az utastéri levegőszűrőben a folyamatos szennyezőanyag felhalmozódás – mint minden szűrőben – a hatékony tiszta levegőáramlást teljesen blokkolhatja. A tapasztalat azt mutatja, hogy az utastérszűrőkre nem figyelnek, gyakran elfelejtik cserélni (pénz megtakarítás miatt), pedig cseréje fontos lenne. Az utastérszűrők megakadályozzák az úton lévő egyéb járművek által kibocsátott szennyező anyagok és irritáló anyagok bejutását az utastérbe és a légutunkba.

A hidegebb hónapokban a szűrők segítenek páramentesíteni az ablakokat és jobb kilátást is adnak. A melegebb hónapokban a szűrők fő feladata megvédeni a sofőrt és az utasokat a pollenek autóba való bejutásától, ami allergiás tüneteket, tüsszögési rohamokat vagy más káros szennyező anyagok tüdőbe történő bejutását okozhatja.

A Corteco szóvivője szerint a teljes funkcionalitás érdekében minden szűrőt 12 000 kilométerenként vagy 12 hónaponként cserélni, vagy ellenőrizni kell. „Ha nem cseréli ki az utastér légszűrőjét, az elszennyeződött levegőáramláshoz, valamint a vezető és az utasok védelméhez vezethet a külső szennyeződések felhalmozódása miatt, és végül teljesen blokkolhatja a szűrési folyamatot, mivel a törmelék folyamatosan és nagy arányban halmozódik föl, ami végül eldugíthatja a levegő útját. Ezt rendszeresen ellenőrizni és cserélni kell.

Az utastérszűrők vizsgálata során a sérülés látható jelei mutatják a szűrő meghibásodásának okát. Ezeket gyakran a beszerelés során fellépő durva mozdulatoknak tulajdonítják. Láthatóan átszakadt redők; azt sugallja, hogy pl. egy éles tárgy szakadást okozott.

Fontos, hogy minden szűrőt szárazon tartsunk, és lehetőleg – még – tiszta kézzel dolgozzunk a beszerelés során – lehetőleg az elején. A nedves szűrők lehetővé teszik a gombák és baktériumok növekedését; a nedvesség elzárhatja a szívócsatornát, valamint párás ablakokat okozhat. Durván kezelve a szűrő deformálódhat vagy a ragasztóanyag elszakadhat. A beszerelés során fokozott óvatosságra van szükség annak biztosítása érdekében, hogy ne keletkezzenek rések, amelyek lehetővé teszik a legkisebb szennyeződések átszivárgását is. Nem minden meghibásodást okoz a nem megfelelő beszerelés; mint bármely más szűrő, amely idővel elhasználódik, a levelek és a por csökkentik az áteresztőképességét, ezáltal csökkentve az általános hatékonyságot.

Óvatosan kell eljárni a szűrő kiválasztása során, ha nem megfelelő szűrőt helyez be, az problémákat okozhat, mint például a nyomás alatti redők és rések meghajolása. Mindezek a problémák csökkentik a szűrő hatékonyságát, így szennyező anyagok és irritáló anyagok szivárognak az utastérbe.