Újautó-értékesítés

Júniusban 13 577 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 4%-kal kevesebbet a tavaly júniusinál, az idei első hat hónapban pedig 74 543 gépkocsit adtak el, amivel a növekedés 5%-os volt a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Az első félévi értékesítési számok kissé elmaradnak ugyan a növekedési várakozásoktól, de az év végére várt értékesítési volumen reálisnak látszik az MGE szerint. A kormány nagycsaládosokat támogató autóvásárlási programja érdeklődési szinten már látszik, a valós piaci folyamatokat később lehet majd értékelni.

Júniusban 2226 új kishaszongépjármű került forgalomba, 4%-kal több, mint tavaly júniusban. Az első hat hónapban 22,0%-kal nőtt az új kishaszonjárművek eladása az előző év azonos időszakához képest, 12 904 járművet helyeztek forgalomba. A kishaszonjárművek piaca szintén elmaradt időarányosan az MGE előrejelzésétől. Az egyesület továbbra is szorgalmazza a vegyes használatú kishaszonjármű kategória újbóli bevezetését.

Júniusban 791 új nagyhaszongépjármű került forgalomba, 49%-kal több az egy évvel korábbinál, az idei első hat hónapban pedig 3456, ami 2,0%- os emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Az MGE a növekedési hitelprogram eredményeképpen a tavalyi éves teljesítmény megismétlését valószínűsíti e szegmensben.

Júniusban 16,0%-kal nőtt az új autóbuszok eladása a tavaly júniusihoz képest, 29 buszt helyeztek forgalomba, az első hat hónapban pedig 339- et, ami 5%-os csökkenés a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. Júniusban 413 új motorkerékpár került forgalomba, 3,0%-kal több az egy évvel korábbinál, az első hat hónapban 2399 motort helyeztek forgalomba, ami 35,0%-os növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az egyesület szerint az előrejelzés feletti időarányos értékesítés ellenére is még alacsony a forgalomba helyezés. Bizakodásra ad okot az MGE szerint a bázissal szembeni jelentős növekedési trend, és továbbra is létfontosságúnak nevezték a robogóazonosítás megoldását.

A Carinfo.hu adatai szerint az új személygépjárművek és kishaszonjárművek összesített értékesítési listáját az idén júniusban a Suzuki vezeti 16,6%-os piaci részesedéssel a Ford (11,9%) és az Opel (8,06%) előtt, az első félévi sorrend ezzel azonos. Ha csak a személyautókat vizsgáljuk, akkor sem változik az értékesítési dobogó szereplőinek sorrendje.

Forrás: Carinfo.hu, MTI