Újautó-értékesítés

Májusban 14 207 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 10,4%-kal többet a tavaly májusinál. Az idei első öt hónapban pedig 60 962 új gépkocsit értékesítettek, így a növekedés 7,8% volt a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Az első öthavi értékesítési számok kissé elmaradtak az MGE növekedési várakozásaitól. Az egyesület szerint ennek egyik oka lehet a belső égésű motorok, elsősorban a dízelek körüli valós és rémhírek, amelyek a vásárlók szándékait eltérítik. A tisztán elektromos és a plug-in hibrid gépkocsik forgalomba helyezése lassuló mértékben és kis mennyiség mellett növekszik, a felvevőpiac egyelőre korlátozott és alatta van az év eleji várakozásoknak. Ugyan a töltőhálózat lassan fejlődik és sok esetben az otthoni és a munkahelyi töltés is megoldott, de ezen autók beszerzési ára továbbra is igen magas – írták.

A kormány nagycsaládosokat támogató programja érdeklődési szinten már látszik, a valós piaci folyamatokat július után lehet majd értékelni. A májusi személygépjármű-eladások szerint a legkelendőbbek a Suzukik (1957 db), a Skodák (1437) és a Fordok (1285 db). Opelből 1228 db-ot, míg Daciából 1107-et adtak el az előző hónapban. Májusban 2328 új kishaszongépjármű került forgalomba, 33,2%-kal több, mint tavaly májusban. Az első öt hónapban 26,0%-kal nőtt az új kishaszonjárművek eladása az előző év azonos időszakához képest, 10 677 járművet helyeztek forgalomba.

A kishaszonjárművek piaca szintén elmaradt időarányosan az MGE előrejelzésétől. Az egyesület továbbra is szorgalmazza a vegyes használatú kishaszonjármű kategória újbóli bevezetését. Májusban 789 új nagyhaszongépjármű került forgalomba, 5 %-kal több az egy évvel korábbinál, az idei első öt hónapban pedig 2688, ami 6,3%-os csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

Az MGE csökkenésre számít az év első részében, majd a növekedési hitelprogram eredményeképpen a tavalyi éves teljesítmény megismétlését valószínűsíti.

Májusban stagnált az új autóbuszok eladása a tavaly májusihoz képest: 73 buszt helyeztek forgalomba. Az első öt hónapban pedig 310-et adtak el, ami 6,6%-os csökkenés a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. Az autóbuszok piaca kis mérete miatt mutat jelentős havi eltéréseket, az eddigi eredmény nem ad lehetőséget elemzésre.

Májusban 617 új motorkerékpár került forgalomba, 27,5%-kal több az egy évvel korábbinál. Az első öt hónapban 1986 motort helyeztek forgalomba, ami 44,9%-os növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az egyesület szerint a motorkerékpárok piaca továbbra is gyenge. A százalékban jelentős növekedés és az előrejelzés feletti időarányos értékesítés ellenére is drámaian alacsony a forgalomba helyezés. Némi bizakodásra ad okot a bázissal szembeni növekedési trend – közölték.