Az e-rollerekkel kapcsolatos vélemények megosztottak

Az elektromos rollerek ellentmondásosak: amíg főleg a fiatalabb német állampolgárok nyitottak rá, addig az idősebbek félnek a balesetektől, és be szeretnék azokat általánosan tiltani. Ez derül ki egy Bitkom-felmérésből. 

A téma, az Elektromos roller megosztja a társadalmat a Bitkom digitális szövetség friss felmérése szerint. „Új technológiánál ritkán tapasztalható egyidejűleg ilyen erős támogatás és ilyen erős elutasítás, mint az elektromos rollernél”, kommentálja a kutatást Achim Berg, a Bitkom elnöke. Így a 16 és 64 év közötti megkérdezettek közül háromból kettő azt mondta, hogy az elektromos roller a közösségi közlekedés jó kiegészítője. 62% azt kérte, hogy az e-rollereket Németországban is gyorsan engedélyezzék.

Teljesen másképp látják ezt a 65 év feletti idősek: Csak 29% tartja az elektromos rollert a helyi tömegközlekedés jó kiegészítésének, és mindössze 16% szerint kell gyorsan engedélyezni. Sőt, az idősebbek 68%-a még az elektromos rollerek betiltását is kérte, mivel veszélyesek. Ezt a nézőpontot a fiatalabbak körében csak 31% osztotta.

Biztosítási kötelezettség követelése

Valamennyi korosztály közül minden második német állampolgár meg van győződve, hogy az elektromos roller nagymértékben hozzájárulna a környezetvédelemhez. A német állampolgárok azonban kockázatot is látnak az elektromos rollerek elterjedésében. Különösen az idősebbek félnek jobban a balesetektől. Míg a 16-64 éves megkérdezettek 53%-a látott benne kockázatot és balesetveszélyt, ez az idősebbeknél 75% volt.

Ezért valamennyi korcsoportban kereken 90%-a szállt síkra az elektromos roller biztosítási kötelezettsége mellett. Berg úr, a Bitkom elnöke, a gyors engedélyezés mellett foglalt állást. „Városainkban szükség van alternatív mobilitásra”, mondta. „Az e-rollerek a vonat és a busz ideális kiegészítői a cél előtti utolsó kilométerekre”, Berg úr szerint.

A járdán nincs engedélyezve

Az elektromos meghajtású rollerek Németországban jelenleg még nincsenek engedélyezve a közlekedésre. Andreas Scheuer, a német szövetségi közlekedési miniszter, nemrégiben rendelettervezettel készítette elő az utat az elektromos mikrojárművek jóváhagyása részére. Azonban eddigi tervével szemben most már az e-rollerezést a járdán mégsem akarja engedélyezni, az e-rollert még kis sebesség mellett is be akarja tiltani a járdán. A járda használata kihúzható a tervezett rendeletből, jelezte a CSU-politikus a német Presse-Agentur számára. Ezzel a szövetségi tartományok részéről jelzett biztonsági aggályokra is reagál.

Az e-mikrojárművek közúti forgalomban való részvételéről és a további közúti forgalmi jogi előírások változtatásáról szóló rendelettervezete eddig többek között azt irányozta elő, hogy csak a 12 km/h-tól nagyobb sebességű e-rollereknek kell a bicikliutakon közlekedniük – a 12 km/h-tól lassabbaknak pedig a járdán. Ott pedig csak lépéstempóban haladhatnak. A német szövetségi tanács előreláthatólag május 17-én szavaz a rendeletről. A közelmúltban Franciaország is betiltotta az elektromos rollereket a járdákon.

Forrás: Bitkom Research nyomán Christiane Köllner Mikromobilitás,Springer Fachmedien Wiesbaden GmbH