Rekordméretűre nőtt a magyar gumiabroncspiac

Minden eddiginél több, összesen 3,1 millió darab gumiabroncsot értékesítettek Magyarországon a gyártói képviseletek a gumiabroncs nagy- és kiskereskedőknek tavaly, ami 9,7 százalékos növekedés az előző évhez képest - közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség pénteken.

A szövetség adatai szerint minden gumiabroncs-kategória eladása nőtt. A személygépkocsira való gumik értékesítése 9 százalékkal 2,4 millió darabra, a városi terepjáró gumiké 23 százalékkal 182 ezerre, a motorkerékpár abroncsok eladása 5 százalékkal 58 ezerre, a kisteherautó abroncsoké pedig szintén 5 százalékkal 258 ezerre bővült.

A nehézgépjárművekre való gumiabroncsok szegmensében az egy évvel korábbihoz képest a teherautó és autóbusz gumikból 21 százalékkal több, 180 ezer, a földmunkagépekre való gumiabroncsokból 25 százalékkal több, 642 darab, a mezőgazdasági gépekre való gumiabroncsokból pedig 12 százalékkal több, csaknem 17 ezer fogyott.

A közlemény idézi Hunyadi Szabolcsot, a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnökét, aki szerint a magyar gazdaság jó teljesítményét jelzi, hogy a magáncélú gumiabroncsok értékesítésének bővülése mellett soha nem látott méretűre nőtt a nehézgépjármű abroncsok értékesítése is.

Évszak szerinti bontásban a nyári gumik piaca 1,5 százalékkal, a téli gumik eladása 12 százalékkal bővült. A hosszú idő után újra divatba hozott négyévszakos abroncsok eladása jelentősen, 48 százalékkal nőtt, de a szegmens részesedése még így is csak 3,5 százaléka a teljes magyarországi gumiabroncspiacnak.

A közlemény szerint a gumiabroncsipar a magyar gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. Az iparágban foglalkoztatottak száma folyamatosan nő, közvetlenül mintegy 6 ezer, közvetve pedig több mint 15 ezer jelenleg. A Magyar Gumiabroncs Szövetség becslése szerint a magyar gumiabroncs-iparág a GDP 1,5 százalékát állítja elő. Az iparág belföldi értékesítésének és exportjának értéke tavaly már meghaladta az 528 milliárd forintot.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség 2011-ben alakult meg hét, magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével.