Íme a legmegbízhatóbb 29 autómárka

Egy új autó vásárlásánál elvárás, hogy olyan járművet kapjon a vásárló a pénzéért, mely sokkal megbízhatóbb a jelenleginél, rendelkezzen a legújabb technológiai- és biztonsági funkciókkal. Itt a Consumer Reports újabb, éves felmérése az újautó vásárlók tapasztalatairól.

Legfrissebb felmérésükben több mint 500 000 járművet vontak vizsgálat alá, mely továbbra is megerősíti azt a javaslatot, miszerint kerüljük a vadonatúj modelleket, és várjunk egy-két évet, míg a kezdeti hibákat korrigálják a gyártók.


1. helyezett – Lexus GX

Első két helyen a korábbi évek alapján – sorozatban már hatodik alkalommal – a Lexus és a Toyota áll. Őket követik továbbra is a japánok a Mazda és a Subaru képviseletében. Előbbi könyvelhet el nagy előrelépést, hiszen a CX-3 modellt érintő klímaberendezés-meghibásodások ellenére is 9 helyet(!) javított a márka a népszerű CX-9 és MX-5 Miata roadster modellek frissítésének köszönhetően. Őket követi a sorban a dél-koreai és japán Kia, illetve Infiniti.


2. helyezett – Toyota Prius C


3. helyezett – Mazda MX-5 Miata

Rajtuk kívül még öt ázsiai gyártó fért fel a listára (Hyundai, Genesis, Acura, Nissan, Honda), melyek közül a Genesis a tavalyi listáról lemaradva idén rögtön a 12. helyre ugrott. Az Acura – a Honda luxus-márkája – teljesített még szépen a sorban, ahol javításra kerültek a korábbi tulajdonosoknak fejfájást okozó automata sebességváltó- és az infotainment rendszer meghibásodásai.

Az európai gyártók közül az Audi és a BMW teljesített a legjobban egymást követve. A „négy karikás” gyártónál a Q5 teljesített a legsikeresebben, de sokat számítottak a frissített szedán és SUV modellek is.


7. helyezett – Audi Q5

A bajorok frissített X3-asa viszont várakozásokon alul teljesített többek közt a klímarendszer-beli problémáknak köszönhetően, beleértve a hűtőfolyadék szivárgást. Ám ezek ellenére is az X1 volt a legkevésbé népszerű a tulajdonosok körében, melyet a felfüggesztési problémák és gyors fékkopás váltott ki, míg a legnépszerűbb a márka termékpalettáján az i3 lett. A német gyártók harmadik helyezettje a BMW Mini márkája volt, amely szintén új szereplője a listának, a Countryman modellnek köszönhetően pedig rögtön a 9. helyre furakodott be.


8. helyezett – BMW i3

Az őket követő Porsche, Volkswagen és Mercedes-Benz – az utóbbi kivételével – pocsékul szerepelt a SUV kategóriában, így a Porsche modelljei közül a 911, míg a VW-nél a Passat volt a befutó. Velük ellentétben a Mercedes-nél az E-osztály az elektronikai hibáknak és a különböző motorproblémáknak köszönhetően végzett utolsó helyen a gyártó modelljei közt, míg az első helyet a GLS foglalta el.

Az európai gyártóknál abszolút mélyrepülésbe a Volvo kezdett, amely 6 helyet rontott a korábbi helyezésén, ezzel pedig az utolsó helyre szorult vissza. Érdekesség, hogy kijelzőfagyással és klímarendszer meghibásodással is a legmegbízhatóbb modell lett az XC60, míg utolsó helyen a hasonló panaszok mellé motorkopogással és egyéb motorikus problémákkal fűszerezett S90 végzett.


29. helyezett – Volvo XC60

Az amerikai gyártóknál a Ford és a Buick is vesztett az egy évvel korábbi pozíciójából, ez különösen igaz az utóbbira, mely 11 helyet zuhant. Szorosan őket követve a Lincoln Continental modellje volt a gyártó legnépszerűbbje. Az amerikai gyártók közt 4. helyen végzett Dodge szerepelt a legjobban az FCA (Fiat Chrysler Automobiles) márkák közül, melynek Charger modellje lett a legeredményesebb.


18. helyezett – Ford Taurus


27. helyezett - Tesla Model 3

A listára az amerikai gyártók közül még felfért a Jeep, Chevrolet, Chrysler, GMC, Ram, Tesla, és a Cadillac. A nagy figyelmet övező Tesla helyezése meglepő lehet, ám a legújabb modellen – Model 3 – kívül csaknem minddel jelentős problémák adódtak. Míg a Model S-nél felfüggesztési és ajtónyitási problémák jelentkeztek, addig a Model X esetében a kijelzővel és a sirályajtajtókkal gyűlt meg a tulajdonosok baja.

Megjegyzés: A N/A azt jelzi, hogy a márka tavaly nem volt rangsorba sorolva. - jelzi, hogy a rangsorban betöltött pozíció nem változott az előző évhez képest.

Forrás: consumerreports.org