TyreChallenge a Lurdy Házban

Szeptember végén, a téligumi szezon közeledtével igazi családi autós eseménynek ad otthont a budapesti Lurdy Ház. Itt zajlik a #TyreChallenge nevű európai gumiabroncs-csere versenysorozat hazai fordulója. A kezdeményezés az útviszonyoknak megfelelő autógumik használatára hívja fel a figyelmet.

Az őszi időjárás beköszönte az autósokat arra figyelmezteti: ideje hamarosan téli gumiabroncsra váltani. A #TyreChallange versenysorozat éppen erre igyekszik felhívni az autósok figyelmét. A jó hangulatú, családi autós esemény a gumiabroncsok online kereskedelmével foglalkozó Delticom AG kezdeményezése. A cég a biztonságos autózás elkötelezett támogatójaként vallja: a veszélytelen közlekedés az útviszonyokhoz igazodó, megfelelően rögzített, jó állapotú gumiabronccsal kezdődik. E gondolat jegyében a téligumi-csere szezonjára időzített eseményen az autósok a gumiabroncs-csere területén mérhetik össze tudásukat. 

A #TyreChallenge idei magyarországi fordulójára 2018. szeptember 29-én kerül sor a budapesti Lurdy Ház bevásárlóközpont külső parkolójában. A versenyre a helyszínen is lehet nevezni, nevezési díj nincs. A budapesti megmérettetéssel egy időben több európai országban is összemérik tudásukat a jelentkezők.

A hazai forduló nyertesei a következő díjakat kapják:

1. helyezett: Új gumiabroncs szett a Delticom magyar képviselete, a gumik.hu jóvoltából

2. helyezett: Full Extrás külső-belső autótakarítás csomag a Bajnok Garázs jóvoltából

3. helyezett: Autókozmetikai ajándékcsomag

A rendezvényre a Budget autókölcsönző biztosítja a gépjárműveket.

A tavalyihoz hasonlóan idén is szoros verseny várható. A 2017-ben rendezett első autókerék-csere verseny során csupán tizedmásodpercek döntöttek a helyezések sorsáról.

A kerékcsere 10 lépése:

- Kereket cserélni csak szilárd burkolaton és sík felületen szabad. Sík úton is használjuk a kéziféket és tegyük sebességbe a váltót illetve P-állásba a fokozat-választókart!

- Szükség lesz egy stabil autóemelőre, kitámasztó ékre (kő, tégla), kerékkulcsra, egy nagyobb csavarhúzóra és emelőbakra az autó alátámasztására.

- Még a földön lazítsuk meg a kerékcsavarokat (mindig a szemköztieket).

- Emeljük meg az autót (külön-külön, kerekenként).

- Tegyük az autó alá az alváznyúlványnál az emelőbakot és engedjük lassan rá az autót.

- Csavarjuk ki teljesen a kerékcsavarokat, majd emeljük le a kereket.

- Tegyük fel a felszerelendő kerekeket, majd kézzel kapassuk rá a kerékcsavarokat.

- Kerékkulccsal átlósan haladva csavarjuk be teljesen őket, majd húzzuk meg.

- Vegyük ki az emelőbakot, és engedjük le az autót.

- Ha teljesen leengedtük, és az autó keréken áll, szintén átlós irányban húzzuk meg teljesen a kerékcsavarokat.