Elektromos klasszikus a Jaguartól

A Jaguar bejelentette a 2017-es évben bemutatott E-type Zero koncepció megvalósítását.

Akkor csupán úgy tekintettek rá, mint egy „egyszerű” koncepcióautóra, mely bepillantást nyújt a Jaguar elektromos jövőjébe, tekintve, hogy éppen megelőzte az I-Pace, a Jaguar első villanyautójának elindulását.

„A Jaguar E-type Zero rendkívül pozitív fogadtatása felülmúlta a várakozásokat, és kellő visszaigazolás volt arra a jövőképre, melyet vízionáltunk a klasszikus termékcsaláddal. A jövőben a Jaguar E-type Zero lesz a klasszikus gépkocsi-tulajdonosok új „játékszere”.

Az E-type Zero elénk tárja az E-type hihetetlen örökségét, valamint a Classic Works munkásságát és szakértelmét, miközben bemutatja a Jaguar Land Rover elkötelezettségét a zéró kibocsátású járművek felé.” – nyilatkozta Tim Hannig, a Jaguar Land Rover Classic ügyvezető igazgatója.

A brit gépkocsigyártó 2020-ra tervezi az első szállításokat, a bejelentés kapcsán pedig szolgáltak pár műszaki adattal is.

A tavaly bemutatott Jaguar E-type Zero koncepció egy 1968-as sorozatú Jaguar E-type 1.5 Roadsteren alapul.

Az ikonikus járművet egy 40kWh-os akkumulátorral látják el, mely 270 km-es hatótávot (kb. 170 mérföld) tesz elérhetővé egyetlen feltöltéssel. A lítium-ion akkumulátor mérete és súlya közel azonos az eredeti E-type XK hathengeresével. Az elektromos hajtás fejlesztéséért felelős mérnökök pedig biztosítják, hogy az akkumulátor előtt elhelyezett új hajtás ugyanott helyezkedik el, ahol az egykori XK motor. Az átalakításnak köszönhetően a jármű teljes súlya 46kg-kal kevesebb, mint az eredeti E-type esetén.

Forrás: www.electrek.co