Nehéz negyedév előtt áll az autóipar

Új technikák szükségesek a talpon maradáshoz

Nincs túl a nehezén az autóipar – állítja a PwC legfrissebb felmérése. A PwC autóipari szakértői nehéz negyedik negyedévet jósolnak 2011 év végére az iparág szereplői számára az idei biztató jelek ellenére. Ugyan javultak az eredmények, de az autóipar még nincs túl a nehezén – állítja a PwC Autofacts elemzése. Ugyan 2011 augusztusában a forgalomba helyezett új személyautók száma 2010 augusztusához képest Európa-szerte 53 000 darabbal, azaz 7,3%-kal nőtt, de az adósságválság fokozódása, valamint a romló gazdasági és foglalkoztatási kilátások miatt számos európai ország autóipara nehéz hónapoknak nézhet elébe.

A növekvő forgalomba helyezési adatok örvendetesek, ugyanakkor egyrészt főként annak köszönhetőek, hogy a 2010. augusztusi mutatók a főbb piacokon eleve alacsonyak voltak, másrészt elvonhatják a figyelmet az európai országokban jelentkező gyenge kilátásokról.

Armin Krug, a PwC cégtársa elmondta: „Az adósságválság fokozódása, valamint a romló gazdasági és foglalkoztatási kilátások miatt számos európai ország nehéz hónapoknak nézhet elébe. Elemzésünk szerint az európai piacon további 2,5%-os esés várható, amellyel a forgalomba helyezések száma még ez évben 13,4 millióra csökkenne.”

Magyarországon a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) adatai szerint a forgalomba helyezések száma augusztusban 13,5%-kal – 3404 darabra – nőtt, ezzel az idei évben június és július hónapok kivételével minden hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az előző év azonos időszakához viszonyítva, és több mint 40%-kal haladja meg a 2009-es év azonos időszakában rögzített adatokat. Az idén a forgalomba helyezések, az év első 8 hónapjában eddig 4,5%-os emelkedést jelentenek (30 196 darab szemben a tavalyi 28 899 darabbal). A piacvezető továbbra is az Opel, a Ford és a Volkswagen maradt. Túlzott optimizmusra azonban nincs elegendő ok; a pozitív trend bármikor megfordulhat a mai bizonytalan gazdasági környezetben.

Európában Németország azon kevés országok egyike, ahol a növekedési adatok augusztusban is biztatóak voltak: az új forgalomba helyezések száma itt 18%-kal növekedett. A német piacon idén a várakozások szerint 3,2 millió új személyautót helyeznek forgalomba, ami éves szinten közel 10%-os növekedést jelent.

Az Egyesült Királyságban a forgalomba helyezések száma augusztusban 7%-kal – 59 346 darabra – nőtt, amely 2010 júniusa óta az első növekedés. Az idén ez az adat eddig 6%-kal csökkent (1,22 millió darabra), az év egészére vonatkozóan pedig az  Autofacts a forgalomba helyezések számának 6%-os visszaesést valószínűsít.

Franciaországban a személyautó-eladások a vizsgált hónapban 3%-kal növekedtek, azonban – az autóleselejtezési programok által feljavított 2010 év végi adatokhoz képest – az idei év várhatóan gyengén zárul.

Forrás: PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft., PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. 1077 Budapest, Wesselényi u. 16. T: +36 (1) 461-9100, F: +36 (1) 461-9101, www.pwc.hu