EPDM-kaucsuk biológiai bázisból

Ez év végétől gyártja a Lanxess az EPDM-kaucsukot (etilén-propilén-dién-monomer-kaucsukot) elsőként a világon biológiai bázisú etilénből. Az autóiparban EPDM-ből készül többek között az ajtók, oszlopok szigetelésének és tömítésének kiinduló profilja. Az EPDM általában kőolajalapú nyersanyagból, etilénből és propilénből készül. Lanxess alternatívaként az etilént teljes egészében cukornádból állítja elő.

A Braskem vállalat a Lanxess brazíliai Triunfóban található EPDM-üzemébe a jövőben egy csővezetéken keresztül szállítja az etilént. A Lanxess szerint a biológiai bázisú EPDM ugyanazokkal az anyagtulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos: nagyon csekély sűrűség, nagy ellenálló-képesség a hőmérséklettel, az oxidációval, a kemikáliákkal és az időjárással szemben, valamint igen jó villamos szigetelőképességgel rendelkezik. A vállalat számításai szerint a többletköltsége a bioterméknek 10–15%-os. A gyártásfolyamat teljes ökológiai értékeléséhez tartoznak azok a kérdések is, hogy milyen körülmények között és milyen területen művelik a cukornádat.

Ezenkívül a Lanxess alternatív forrásokat keres a szintetikus butilkaucsuk gyártásához, melyet túlnyomórészt a gumiabroncsipar használ. Az amerikai bioüzemanyag és biokémiai gyártó Gevóval közösen izobutént állít elő megújuló forrásból, mint például kukoricából. Az izobutén egy fontos nyersanyaga a butilkaucsuk-gyártásnak.