Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2022. november | Olvasson bele!

EPDM-kaucsuk biológiai bázisból

hirdetés

Ez év végétől gyártja a Lanxess az EPDM-kaucsukot (etilén-propilén-dién-monomer-kaucsukot) elsőként a világon biológiai bázisú etilénből. Az autóiparban EPDM-ből készül többek között az ajtók, oszlopok szigetelésének és tömítésének kiinduló profilja. Az EPDM általában kőolajalapú nyersanyagból, etilénből és propilénből készül. Lanxess alternatívaként az etilént teljes egészében cukornádból állítja elő.

hirdetés

A Braskem vállalat a Lanxess brazíliai Triunfóban található EPDM-üzemébe a jövőben egy csővezetéken keresztül szállítja az etilént. A Lanxess szerint a biológiai bázisú EPDM ugyanazokkal az anyagtulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos: nagyon csekély sűrűség, nagy ellenálló-képesség a hőmérséklettel, az oxidációval, a kemikáliákkal és az időjárással szemben, valamint igen jó villamos szigetelőképességgel rendelkezik. A vállalat számításai szerint a többletköltsége a bioterméknek 10–15%-os. A gyártásfolyamat teljes ökológiai értékeléséhez tartoznak azok a kérdések is, hogy milyen körülmények között és milyen területen művelik a cukornádat.

Ezenkívül a Lanxess alternatív forrásokat keres a szintetikus butilkaucsuk gyártásához, melyet túlnyomórészt a gumiabroncsipar használ. Az amerikai bioüzemanyag és biokémiai gyártó Gevóval közösen izobutént állít elő megújuló forrásból, mint például kukoricából. Az izobutén egy fontos nyersanyaga a butilkaucsuk-gyártásnak.


Kapcsolódó dokumentum:


7


Tetszett a cikk?

hirdetés

hirdetés