Előfizetek 2023 április
Olvasson bele!
Autótechnika digitális folyóirat

Előfizetek 2023 április
A főszerkesztő üzeni
Rákérdezhetek?

Ma már elég biztosnak vehetjük, mivel a hatalmasak és a hatalmasok megegyeztek abban, hogy Európában, az M1 és N1 kategóriában, 2035-től gépjárművet nem hajthat olyan belső égésű motor, melynek hajtóanyaga fosszilis tüzelőanyagból készült benzin vagy gázolaj. A megegyezés ára az volt, hogy fogadtassék el a szintetikus tüzelőanyag, amely mai CO2–C–HC–CO2 körforgásból származik, tehát nem növeli a légkör szén-dioxid-tartalmát. És így a belső égésű motor M1 és N1 kategóriában tovább létezhet, mint új gyártmány. Ez egy dolog. Az, hogy mekkora lesz a jelentősége, ki fog derülni. E sorok írója szerint, aki a témában lényeglátók írásaival összeolvasta magát, csekély, ma úgy tűnik, többnyire politikai indíttatású kielégítés. Az ostobaságot sem zárom ki. 

Tovább

Ha M1-ben és N1-ben nem lesz hagyományos tüzelőanyagú belső égésű motor erőforrás, akkor hol lesz? 

Minden más M és N kategóriában! Tehát a haszongépjárműveknél, igaz, nem minden flottakorlátozás nélkül, de megmarad. A motorkerékpárok is – minden fajtája – pöfékelhet hagyományos benzinnel. A mezőgazdasági gépek, erőgépek, építőipari gépek, aggregátorok, tűzoltók, katonai járművek, tankok mind-mind teljesen „hagyományosak” maradnak. 

2035-ben még nagyon sok fosszilis tüzelőanyaggal hajtott, működtetett jármű, gép fog dolgozni. Ki tudja meddig? Az EU úgy gondolja, 2050-ig javarészben kikopnak. Bőven lesz szükség hagyományos, fosszilis alapú motorhajtó anyagra. Ennek mennyiségi korlátozása és/vagy irreális megdrágítása a nép részéről következményekkel járna. 

Egy 2036-ban gyártott személyautó belső égésű motorja eFuel hajtóanyagot kíván. Ez valószínűleg, ha az állam nem dotálja, jelentősen drágább lesz. Miért nem tankolhat hagyományosat? Miként fogják ezt technikailag/rendeletileg megakadályozni? 

Avagy 2035-ben botütésre csak eFuel lesz a kutakon? Na, ez elképzelhetetlen. 

A hagyományos tüzelőanyag-gyártás nem fog megtorpanni, hiszen a világ számos helyén ennek használatát nem korlátozzák. 

„Én nem hiszek az eFuels elterjedésében” – mondja B. Z. szakértőnk. Hatásfok és költség szempontjából teljesen értelmetlen. Jelenleg számos pilot projekt van a világban, de laboratóriumit alig meghaladó mennyiségekről van szó. A gyártási költség 4–6-szorosa a kőolaj alapú benzinnek/gázolajnak. Hosszú távon sem várható, hogy kétszeres gyártási költségnél kevesebb legyen. A légkörből kivonni a CO2-t nem túl gazdaságos, és érdemi mennyiséget meg szinte lehetetlen. A biomassza legnagyobb baja, hogy szétszórtan van kis mennyiségben. Minden második falu határában nem lehet egy kis méretű eFuel üzemet felépíteni. 

Sok gyártó már jóval a 2035-ös időpont előtt nem szándékozik belső égésű motoros autót gyártani Európában. Egy évvel ezelőtti brüsszeli adatok alapján a kivezetési dátumok az alábbiak: Audi 2026, Chrysler 2028, Ford, Stellantis, Mercedes, Volvo 2030. 

Most is megy még a sötétben tapogatózás és a felelőtlen kijelentések/szabályozások. Rá fognak jönni, hogy nem lehet olyan egyszerűen kiváltani a fosszilis alapon előállított motorhajtó anyagokat. Ennek az az oka, hogy túl nagy a tüzelőanyag-kereslet, nagyon limitált az alapanyagkészlet a megújuló motorhajtó anyag előállításához, továbbá nagyon költségesek ezek a technológiák. 

Új, okos kompromisszumra van szükség, vagy egy akkucsodára. 

Tartalom