Előfizetek 2019 február
Olvasson bele!
Autótechnika digitális folyóirat

Előfizetek 2019 február
A főszerkesztő üzeni

LÓVÁ TETTEK BENNÜNKET?

Tovább

 

Van úgy, hogy dolgozunk, alkotunk, de az okot, hogy mindezt miért tesszük, nem tudjuk és nem is kutatjuk. Elfogadjuk, mint valamiféle felsőbb kinyilatkozást, mint valami eleve elrendelést. Mintha isteni parancs lenne. Ehhez igazodunk, próbálunk a követelményhez mindenáron igazodni. Ne ijedjen meg a kedves olvasó, nem merülünk el sem mélyfilozófiai, sem teológiai okfejtésbe. Az ügy, melyről szó lesz, ennél hétköznapibb, de a lényege közel azonos. A környezetvédelem, a kipufogógáz-tisztítás a motor- és autófejlesztés sokszor tízparancsolata. Előírásai szerte a világon megkérdőjelezhetetlenek, így megkerülhetetlenek. Jönnek az egyre újabb Euro-előírások, a nem kis időigényű fejlesztések rohamléptekben történnek. Óriási kapacitásokat és tőkét kötnek le. (Azt, hogy ezek a fejlesztések önmagukban milyen óriási CO2 -kibocsátást vonnak maguk után, annak senki se néz utána.)

Ki mondta meg, hogy a megengedett kipufogógáz szenynyezőanyag-koncentrációk megengedett értékei miért pont annyiak, mint amennyit a rendeletek tartalmaznak? Azt tudjuk, hogy ki: földrészünkön az EU rendeletalkotói. És honnan tudják, hogy ezek az értékek valóban indokoltak az emberi egészség védelme érdekében?

Ez itt a kérdés!

A Német Tüdőgyógyászati Társaság (GDP – Deutsche Gesellschaft für Pneumologie und Beatmungsmedizin), a Német Tüdőalapítvány és a Pulmonológiai Klinikák Szövetségének (VPK) egyik állásfoglalásában a közlekedésben keletkező nitrogén-oxid-kibocsátásról több mint 100 tudós arra a következtetésre jut, hogy a jelenleg érvényes határértékek tetszőlegesek és azokat sürgősen át kellene értékelni. „A finompor és a NOx aktuális határértékeire jelenleg nincs tudományos indoklás” – áll abban a jelentésben, amiről a Die Welt című újság számol be. A politika eddig a Világ Egészségügyi Szervezetének (WHO) ajánlásai kapcsán abból indult ki, hogy a nagy NOx -értékek Németországban 13 000 korai halálesetet, a finompor 66 000 korai halálesetet okoz, összegezte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2017-es elemzése.

A Német Környezet- és Természetvédelmi Szövetség „politikai hatásvadászat” megnevezéssel utasította vissza az orvosok kritikáját. A szakértők követelése, hogy függesszék fel a nitrogén-oxid Európában érvényes határértékét, felelőtlen az érintett lakosságra nézve, nyilatkozták. Vehemens tiltakozás érkezett tudományos oldalról is. Holger Schulz, a Helmholtz Központ Járványügyi Intézetének igazgatója a következő nyilatkozatot tette a Süddeutsche Zeitung című újságnak: „Óriási egészségügyi problémáról van szó, ami gyakorlatilag minden polgárt érint, ami alól senki nem tudja magát kivonni”. A német lakosság 600 000 életévet veszít a levegő szenynyezettsége miatt. Tüdőrák, infarktus és szélütés mellett összefüggést állapított meg a levegőszennyezettség és a cukorbetegség és a demencia között is. Utal meglévő hosszú időn át folytatott járványügyi tanulmányokra, ezen kívül állatkísérletek és laboratóriumi tanulmányok bizonyították, hogy a finompor és a nitrogén-oxidok károsítják az egészséget. A jelentés arra a WHO-tanulmányra hivatkozik, amit a tüdőgyógyász Dieter Köhler, korábban a Német Pulmonológiai Társaság elnöke és három további szerző írt. Arra a következtetésre jut, hogy Németországban körülbelül azonos számú ember hal meg dohányzás okozta tüdőrákban és krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD). A COPD az alsó légutak, vagyis a tüdőn belüli légutak tartós beszűkülésével járó betegség, az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség. A tüdőgyógyászok mindennap látják ezeket a COPD és tüdőrák okozta haláleseteket praxisaikban és klinikáikon; de finompor és NOx miatti halottakat soha, gondos anamnézisnél sem. A magas halálozási aránynál a jelenségnek fel kellene tűnni a tüdőbetegségek esetén legalább összekapcsoló tényezőként – nyilatkozta Köhler az újságnak.

(folytatás az utolsó újságcikkben (lapszélben))

Tartalom