Előfizetek 2019 november
Olvasson bele!
Autótechnika digitális folyóirat

Előfizetek 2019 november
A főszerkesztő üzeni

 

Tovább

TALÁN AZ ELEKTRONEMISSZIÓ? AVAGY A VILLANYAUTÓK KÖRNYEZETVÉDELMI MÉRÉSE

A tisztán elektromos járművek környezetvédelmi mérése a témánk. A KÖKIR-nek, ezt megtapasztalhattuk, sok mindene van, azt is tudjuk, hogy van humora is. Például a tisztán elektromos járműveknél, bár az üzemanyag beírható a valóságnak megfelelően, de nem lehet kiválasztani, hogy „környezetvédelmi felülvizsgálatra nem kötelezett a jármű”, így el kell végezni a környezetvédelmi, tehát emiszsziómérést és a rendszer a teljes vizsgadíjat kiszámlázza. Néhány vizsgabiztosban etikai kérdésként merül fel, ugyan elenyésző kisebbségben vannak, hogy jogos-e a teljes műszaki vizsgadíjat elkérni az ügyféltől, amely tartalmazza a környezetvédelmi felülvizsgálat díjtételét is, ha egyszer környezetvédelmi vizsgálatot nem lehet végezni a járművön. A KÖKIR azonban a morális és teljesen racionális kérdéseket a fentiekkel felülírja.

Vizsgáljuk meg ezt a kérdést mélyrehatóbban, hátha a rendeletalkotónak vannak más, jövőbe mutató megfontolásai is.

Azt tudjuk, hogy van elektroszmog. Az elektromos berendezések által kibocsátott elektromágneses sugárzás. A szmoghoz (smoke+fog) hasonlóan egy olyan szennyezési formának tartják, ami ellen védekezni kell. Az egészségkárosító hatás napjainkban, de a tudomány fejlődik, az esetek többségében vitatott vagy nem bizonyítható. A neten azonban ilyesfélét is olvashatunk: „A szakértők már évek óta fi gyelmeztetnek arra, hogy az elektroszmog folyamatos veszélyt jelent egészségünkre nézve. Ez a nézet most hivatalos megerősítést is nyert, amennyiben az Európai Parlament tudományos főigazgatósága többek között arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi biztonsági előírások nem jelentenek elegendő védelmet a pulzáló áram ellen. Vélekedésüket alátámasztja egy új vizsgálat is, amely bebizonyította, hogy az elektroszmog még sejtjeink örökítő anyagát is képes károsítani.”

A baj csak az, hogy 4-gázelemzőinknek nincs olyan titkos funkciója, habár, ha egyszer titkos, akkor a fene tudja, hogy nincs-e, amivel ezt is lehet mérni. Sokkal inkább azok a rendkívül parányi részecskéket mérő, illetve darabra számláló PM analizáló műszerek lesznek erre alkalmasak, melyet a németek hamarosan alkalmazásba vesznek a műszaki vizsgákon. Talán mérik az elektronemissziót is…

Tanulság: soha ne ítéljünk elhamarkodva.

Tartalom