Világítási funkciók kódolása

A különböző járműtípusok száma évről évre nő. A szegmensmodellek sikerei tovább feszegetik a klasszikus kombi, limuzin, dobozos kisteherautó stb. csoportosítás határait. A járművezetést segítő, kommunikációs, illetve biztonsági rendszerek fejlesztése során a gyártók mind újabb megkülönböztető jellemzőket hoznak létre, hogy meg tudjanak felelni a vásárlói igényeknek. Az ügyféligények 10-es listáján előkelő helyet foglal el a külső világítás átalakítása és tuningolása, főleg mióta a nappali menetjelzők bevezetésre kerültek. A xenonfényszórók és a LED-es hátsó lámpák beszerelése hasonlóan közkedvelt kérés.

 


1. ábra

 

Ahogy a termékek egyre komplexebbé válnak, úgy jelent egyre nagyobb kihívást az ilyen világítási rendszerek beépítése.

A világítási funkciók vezérléséről, szabályozásáról és felügyeletéről néhány éve már vezérlőegységek gondoskodnak. Ha a járműbe szerelt lámpákat vagy fényszórókat kicserélik, a változásokat a vezérlőegységben is érvényesíteni kell. Az úgynevezett „kódolás" mára általános feladattá vált. Ennek keretében a paramétereket módosítják a vezérlőegységben, hogy a világítási funkciók megfelelően működjenek.


2. ábra                                                                                                                                                                 3. ábra

HELLA Golf VI LED LED-es hátsó lámpa

A HELLA hátsó lámpákon kívül kábeladapterre is szükség van, mivel a LED-es lámpák eltérő csatlakozással rendelkeznek. A kábeladaptert magunk is viszonylag egyszerűen elkészíthetjük. A teljes átszereléshez a következő alkatrészekre van szükség:

– HELLA külső LED-es hátsó lámpák, cikksz.: 2SD 010 408-071 bal / -081 jobb

– HELLA belső LED-es hátsó lámpák, cikksz.:

2SA 010 409-131 bal

2TZ 010 409-141 jobb

– Csatlakozó a LED-es lámpákra, VW

cikksz.: 4x 7N0 972 703 i

– Csatlakozó a vezetékkötegre, VW cikksz.:

4x 191 972 713

– Érintkezők, HELLA cikksz.:

8KW 863 931-003*

– Vezetékek az érintkezőkhöz, VW cikksz.:

6x 000 979 150 EA


4. ábra


5. ábra

 

Az adapterkábel elkészítése

1. Vágja el a 6 vezetéket középen, hogy 12 vezeték legyen, egyik végükön érintkezővel, a másikon érintkező nélkül. Ezután vágja a vezetékeket 10 cm hosszúságúra.

2. Illessze az érintkezőkkel ellátott kábelvégeket a LED-es lámpák csatlakozójába (7N0 972 703), amíg hallhatóan nem rögzülnek.

3. Csupaszítsa le 6 mm-en a kábelek másik végét, majd krimpeljen rájuk érintkezőket (8KW 863 931-003). Ehhez szigeteletlen krimpelhető érintkezőkhöz való fogóra lesz szüksége (HELLA cikksz.: 8PE 002 007-011). Ennél a műveletnél ügyeljen arra, hogy a LED-csatlakozódugasz reteszelőfüle felül legyen, és a krimpelhető érintkezők egymáshoz képest egyenlő távolságra legyenek.

Ezzel megakadályozható, hogy a dugasz felszerelésekor a kábelek megcsavarodjanak (2. ábra).

4. Reteszelje a vezetékek lapos dugaszos végeit hallható módon a csatlakozóba (191 972 713). Ügyeljen a kábelek helyes sorrendjére! (A dugasz piros reteszelőfülének és a csatlakozóhüvely 1 -es, 2-es és 3-as számának felül kell lennie (3. ábra)).

5. Ismételje meg a műveleteket a másik három adapterrel.

 


6. ábra


7. ábra


8. ábra

 

A lámpák beépítése járműbe

1. Nyissa fel a csomagtérfedelet. Húzza el hátrafelé a csomagtér oldalsó burkolatát, hogy hozzáférjen a recézett fejű csavarhoz (4. ábra).

2. Oldja ki az érintkeződugasz reteszelését, majd húzza le a dugaszt a lámpáról.

3. Csavarja ki a recézett fejű csavart a lámpából.

4. Vegye ki a lámpát hátrafelé a karosszériából.

5. Dugja az adaptert a LED-es lámpába (külső lámpa). Ezután tolja a piros reteszelőfület ütközésig a lámpa irányába (5. ábra).

6. Helyezze a LED-es lámpát a karosszériába, és rögzítse a recézett fejű anyával. Figyelem! Behelyezéskor ügyeljen a lámpán található vezetőelemekre.

7. Kösse össze az adaptercsatlakozót a jármú vezetékkötegének csatlakozójával.

8. Oldja ki, majd távolítsa el a csomagtérajtó belső borítását (6. ábra).

9. Lazítsa ki a lámpa M8-as csavarjait.

Figyelem!

Akassza ki alul a lámpán található oldalsó műanyag borítást (7. ábra).

10. Helyezze a belső LED-es lámpát a karosszériába, és rögzítse M8-as csavarokkal. Helyezze vissza a műanyag borítást a lámpára.

11. Kösse össze az adaptert a lámpával és a jármű vezetékkötegével (8. ábra).

12. Szereljen vissza minden eltávolított alkatrészt a kiszerelés fordított sorrendjében.


9. ábra

Kódolás

Az izzós és a LED-es lámpák eltérő jellemzői miatt kódolni kell a vezérlőegységet, amelynek a neve a VW-nél „Body Control Modulé" (BCM). Ennek keretében a vezérlőegység paramétereit úgy kell megváltoztatni, hogy a LED-es hátsó lámpák hibátlanul működjenek. Ellenkező esetben hibaüzenetek jelennek meg a kijelzőn, és a lámpák nem fognak megfelelően működni. (A csomagtérajtóban található féklámpák fényereje nagyobb lesz a külső lámpákban elhelyezett féklámpákénál).

Figyelem! Az átszerelés nem minden BCM-nél lehetséges. A Golf VI típusra különböző adatok vannak megadva arra vonatkozólag, hogy milyen (jármű)gyártási dátumtól kezdve garantált a világítási funkciók hibátlan működése. Mielőtt egy járművet LED-es lámpákkal átszerelne, javasoljuk, hogy olvassa ki a szoftververzió számát a BCM-ből (9. ábra).

Alapvetően kétféle BCM létezik: a régebbi, 03XX szotververziószámmal. Ebben az esetben a szakszerű átszerelés nem lehetséges. Ha az ügyfél mégis szeretné átszereltetni a járművét LED-es lámpákkal, akkor új BCM-et kell beépíteni. A régi BCM szoftvere sajnos nem frissíthető.

 


10. ábra

 

Az új, 05XX (0537,05A1) szoftververziójú BCM esetén az átszerelés általában lehetséges. Az ilyen szoftververziójú és szériafelszereltségben xenonfényszóróval szerelt járművek speciális jellemzője, hogy a hátsó lámpák kódolása után a „Nappali tompított fényszóró" (a tompított fényszóró aktiválása a motor indításakor) opció nem áll rendelkezésre. Ha ennek az opciónak továbbra is aktívnak kell lennie, frissíteni kell a BCM szoftverét (0575-ös vagy újabb verzióra).

A szoftververzió ellenőrzése után elvégezhető a kódolás. Ehhez hívja be a Központi elektronika – Kódolás menüpontban a „Hosszú kódolás" opciót. A LED-es hátsó lámpák esetén csak a 18. byte változik. A BCM ennek a byte-nak a módosítását egy almenüben teszi lehetővé (10. ábra).Ilyen esetben a bitet „04" értékre kell módosítani. A kódolás befejezése után nem jelenik meg többé hiba.

Forrás: Hella