Peugeot 4007 automatikus fényszórómagasság-állítás

A xenonfényszórók megjelenésével elkerülhetetlenné vált a fényszórók automatikus állítása, mivel egy megpakolt csomagterű autó állítás nélkül nagyon vakítaná a szembejövőket, amivel veszélyezteti a közlekedőket.


1. ábra: a fényszóróállításhoz szükséges elemek és elhelyezkedésük az autón

A fényszóró állításához azonban érzékelőkre van szükség, hogy az állítás megfelelően szabályozható legyen. A Peugeot 4007-ben alkalmazott rendszer (1. ábra) 2 érzékelőt tartalmaz: egy első karosszériamagasság-érzékelőt (2. ábra) és egy hátsó karosszériamagasság-érzékelőt (3. ábra). A rendszer statikus és dinamikus állítást is végez. A statikus automatikus szabályozás során az álló gépjármű első és hátsó karosszériamagasság-érzékelőjéből jövő jelek (4. ábra) alapján a szabályozóegység kiszámolja a gépjármű dőlését, és annak megfelelően fognak a fényszóró motorjai állítani. A dinamikus automatikus szabályozás során a szabályozóegység az állandó sebesség megtartását követő 12 másodperc után kiszámítja a gépjármű dőlését a statikus szabályozásnál említett módszerrel, és állít a fényszórókon. A dinamikus szabályozás a gépjármű minden sebességváltozása alkalmával elvégzésre kerül.


2. ábra: első karosszériamagasság-érzékelő

A világításrendszerbe több kényelmi és biztonsági funkciót is beépítettek:

– az akkumulátor lemerülésének elkerülése érdekében a tompított lámpák és a helyzetjelző lámpák automatikusan lekapcsolnak, ha lekapcsolt gyújtásnál a világításkapcsoló tompított világítás helyzetben áll, a lámpák 3 perc állás után vagy a vezetőoldali ajtó kinyitását követő 1 másodperc után automatikusan kialszanak,

– a BSI-rendszer fogadja és megszűri a külső fényérzékelőtől származó jelet, majd ezek alapján meghatározza, hogy a külső fényerőnek megfelelően a világítás az automatikus bekapcsolási vagy kikapcsolási feltételeknek megfelelő helyzetben van (az érzékenység állítható),


3. ábra: hátsó karosszériamagasság-érzékelő

– amikor a világításkapcsoló automata helyzetben van és az ablaktörlőt bekapcsoljuk, a tompított világítás 3 másodperc után automatikusan bekapcsol, majd az ablaktörlő kikapcsolása után 1 másodperccel kialszik.


4. ábra: az érzékelők kimeneti jelgörbéje a dőlési szög függvényében