Ismét fókuszban(?) a H4-es izzó

Az előző írásban említett kijelölt műszakivizsga-állomáson egy jármű fényszórójában ismét találtak egy említésre érdemes rossz minőségű H4-es izzót.

Ezzel az izzóval elsőre úgy tűnt, hogy a mérőernyőn feltehetően egy olyan bal oldali közlekedésre szolgáló tompított fényszóró zavaros vetítési képe látható, melyet rossz minőségű izzóval szereltek.

A feltételezésből kiindulva, figyelmesen tanulmányozták a fényszórót és a rajta lévő jeleket, majd a látottak alapján megállapították, hogy a hiba oka nem a fényszóróban, hanem egyértelműen a H4-es izzóban keresendő. Az izzó cseréjét követően a fényszóró vetítési képe megfelelt.

 


1. ábra


2. ábra

 

Az első feltételezés azonban nem volt teljesen alaptalan, mert néhány héttel korábban a vizsgahelyen megjelent egy jármű, melynek egyik fényszóróját cserélni kellett, mivel az ténylegesen a bal oldali közlekedésnek megfelelő szabályos tompított vetítési képpel világított.

A látható képek közül a felső egy megfelelő minőségű izzóval szerelt fényszóró vetítési képét mutatja. (Nem a vizsgált jármű fényszórója.) Az alsó pedig a fent említett izzó beszerelése után ugyanannak a fényszórónak az erősen eltorzult vetítési képét szemlélteti.