Hella: fókuszban Közép-Európa

A HELLA globális, független, családi tulajdonban lévő cég, amely több mint 25 000 munkatársat foglalkoztat 70 telephelyen, több mint 30 országban.

A HELLA-csoport világítástechnikai és elektronikai alkatrészeket és rendszereket fejleszt és gyárt az autóipar számára. Ma az egyik legnagyobb autóalkatrészekkel, kiegészítőkkel, diagnosztikával és egyéb szolgáltatásokkal foglalkozó kereskedelmi hálózatot tudhatja magáénak Európán belül.

Vegyesvállalatai gyártják a komplett járműmodulokat, légkondicionáló berendezéseket és elektromos rendszereket csakúgy, mint a diagnosztikai műszereket.

Több mint 4400 alkalmazott dolgozik a kutatás-fejlesztés területen, ezzel a HELLA az egyik legfontosabb innovációforrás az autóiparban. Mi több, a 2010/11-es pénzügyi évben elért több mint 4,4 milliárd eurót meghaladó
árbevétellel a HELLA-csoport egyike a világ 50 legnagyobb autóalkatrész-beszállítójának és a 100 legnagyobb német iparvállalatnak.

A HELLA Hungária Kft. 1993-ban alakult a németországi Hella KGaA Hueck & Co. első leányvállalataként a közép-kelet-európai régióban és az autós „ fellegvár” közepén, Budapest XIII. kerületében telepedett le.

Alapvetően az anyavállalat és a BEHR HELLA
SERVICE közös vállalat által gyártott és forgalmazott termékeket értékesíti a magyar járműalkatrész-piacon, az országos lefedettségű viszonteladói hálózaton keresztül, de beszállítói a hazai járműgyártóknak is szállít. Legfőbb termékcsoportjai a világítástechnika, autóvillamossági, elektronikai alkatrészek, illetve a klíma- és motorhűtés-alkatrészek.

a cég 700 négyzetméteres budapesti raktárában 20 000 féle terméket tárol, amely készlet 95%-os kiszolgálási készséget biztosít. Partnereinknek TecComonkeresztül on-line rendelési lehetőséget nyújt.

Hella gyárak Kelet-Közép-Európában

Cseh Köztársaság – Mohelnice

A cseh fényszórógyárat (Hella Autotechnik) 1992-ben azzal a céllal alapították, hogy a Skodának szállítson, mára azonban gyártóegységből globális főfényszóró-fejlesztő központtá nőtte ki magát. A HELLA második legnagyobb műszaki központjaként több mint 200 mérnököt foglalkoztat halogén- és xenonfényszóró-fejlesztési területen. Ma a Skoda és a Volkswagen mellett más neves autógyártók, úgymint a Ford, a Jaguar, az Audi és a Land Rover ellátása is Mohelnicéből történik. A gyár másik fontos funkciója a komplett összeszerelő sorok gyártása, melyeket többek között a mexikói, szlovéniai, szlovákiai, osztrák, orosz és dél-afrikai üzemekbe szállít.

Románia – Arad / Temesvár / Lugos

Aradra leginkább a jó infrastruktúra és az 
50 km-re lévő Hella fejlesztési központ és gyár közelsége miatt esett a választás. Itt 2010-től leginkább elektronikus vezérlőegységek kis- és utószériás gyártásával foglalkoznak, biztosítva az alkatrészellátást a ritka vagy régóta nem gyártott típusok esetében is. A gyári alkatrészeknek a szériagyártás befejezése után is 15 évig elérhetőnek kell lenniük, sőt Porsche, Jaguar vagy Rolls Royce autók esetében az alkatrészellátást akár 40 évig is garantálni kell.

A romániai telephelyeken készülnek ezen túl a pedálszenzorok, xenonballasztok, fűtésvezérlő egységek, belső vezérlőpanelek, fényhidak és forgólámpák.

Szlovákia

Szlovákiában szintén három Hella gyár van.

A kocovcei gyárat 2002-ben alapította a HELLA „zöldmezős beruházásként”, személyautókhoz és haszonjárművekhez gyárt fényszórókat főleg az európai piacra. A legmagasabb nemzetközi autóipari szabványoknak megfelelve, jól képzett munkaerővel a Hella Front-Lighting célja az évi 2,5 millió darabos gyártókapacitás elérése. A Hella Slovakia Signal-Lighting 2003-ban kezdte történetét Banovce nad Bebravou-ban, ekkor kezdték a hátsó lámpák gyártását. Emellett ma gyárt multifunkcionális lámpákat, kiegészítő féklámpákat, rendszámtábla-világítást, ködlámpákat, oldalsó jelzőfényeket személy- és haszonjárművekhez egyaránt. A harmadik szlovákiai gyár Pozsonyban van, itt gyártják a beltéri világítóegységeket.

Szlovénia – Ljubljana

Mi köze az élelmiszer-ipari konzervgyárnak a bonyolult főfényszórórendszerek gyártásához? Nem sok, mondhatnánk, de a szlovéniai Hella Saturnusnál erről tudnának mesélni. Az 1921-ben 40 alkalmazottat foglalkoztató konzervgyárról senki nem gondolta volna, hogy egy nap 2000 ember fog dolgozni ennél a cégnél. A második világháború után a Saturnus felismerte az új tendenciákat, és belépett az autóiparba, a siker hamar láthatóvá vált, a fény szenvedéllyé vált Ljubljanában, és fontos autógyártók (például Renault, Peugeot, Citroën) lettek a gyorsan fejlődő cég partnerei. Szintén ezekben az időkben kezdődött a cég kapcsolata a HELLA-val, amikor 1971-ben licencet kapott Volkswagen főfényszórók gyártására. Jugoszlávia felbomlása jelentős piacvesztést jelentett, de a HELLA-val kiépített jó kapcsolatnak és a képzett munkaerőnek köszönhetően ma az egykori Saturnus a HELLA-hálózat részeként folytatja sikeres tevékenységét. Ma egyike a legnagyobb exportforgalmat bonyolító cégeknek Szlovéniában.