HELLA pixeles fényszóró rendszer

Három évvel ezelőtt már hírt adtunk róla, és most a beharangozott időpontra meg is valósult a világ első aszimmetrikus fényszórókoncepciója. A HELLA továbbfejlesztette innovatív chip alapú fényszóró mátrix rendszerét ("Solid State Lighting | High Definition" (SSL | HD)) és megrendeléseket is kapott rá. Az új fényszórómegoldást egy jelenleg még – ahogy ilyenkor még lenni szokott - nem megnevezett autógyártó teljesen elektromos sport haszongépjárműveiben (SUV) és egy német autógyártó prémium járműveiben is használják. A járművek sorozatgyártása várhatóan 2024 közepén indul, tehát erre még várnunk kell. A teljes megrendelés összege eléri a 200 millió eurót. Az új típusú fényszórók fejlesztése és gyártása Németországban, Csehországban és Kínában történik.

„A megrendelések megerősítik azt a hozzáadott értéket, amelyet innovatív SSL | HD technológiánk kínál mind az autógyártóknak, mind a végfelhasználóknak" - mondja Dr. Frank Huber, a HELLA Világítás üzletágáért felelős ügyvezető igazgatója. "A Hella SSL | HD termékünk innovatív, lehetővé teszi a sofőrök számára, hogy egyénileg válasszák ki a biztonság és a teljesítmény szempontjából legmegfelelőbb megoldást.” – folytatja Huber.

A HELLA először valósította meg aszimmetrikus elrendezésű SUV fényszórót az SSL integrálásával | HD modul a fényszóró egyik oldalán. A modul megkönnyíti a bal oldali és a jobb oldali forgalom közötti oda-vissza váltást. A nagy pontosságú digitális pixelváltás különféle testreszabási lehetőségeket kínál, mint például a hazatérés és az otthonból távozás animációi és egyéb kommunikációs funkciók. Például szimbólumok vetíthetők az útra, hogy kölcsönhatásba lépjenek más közlekedőkkel, illetve más gépjárművek vezetőivel. Az út optimális megvilágításának biztosítása érdekében az SSL | HD funkciókat kiegészítő komponensek, például BiLED és mátrix modulok kerültek beépítésre.

A HELLA SSL | HD technológia a LED mátrixrendszerek továbbfejlesztése. Az innováció a fénymodulok minimális mérete mellett nagyon nagy fénykibocsátást és nagyon sokféle funkció megvalósítását képes biztosítani. Az SSL Micro-LED klaszterek olyan elektronikus alkatrészek, amelyek 100 és 25 000 LED pixel felbontásúak. Ezek a LED -csoportok fényforrásként kombinálódnak a fényszóróban, egyben plusz új alkalmazási lehetőségeket is kínálnak a pixelek nagyobb száma miatt. Lehetővé teszik például a szembejövő járművek részleges gyors elfedését és a közlekedési táblák azonnali megvilágítását. Hosszú távon a biztonsági távolság előrejelzései is megvalósulhatnak, vagy a gyalogosokat, vagy a kerékpárosokat fény segítségével kiemelhetik.

Mint látjuk minden rendelkezésre áll a közlekedésbiztonság növeléséhez, izgatottan várjuk a folytatást!

A HELLA SSL | HD az alábbi videóban megtekinthető.