A CarVisionLight az intelligens fénytechnikát kutatja

A „CarVisionLight” projekt keretében intelligens fénytechnika-megoldásokat fejlesztenek. Ennek előterében az automatikus képrögzítés és -feldolgozás, valamint az adaptív fényrendszerek vannak.


ZKW-tesztberendezés sínnel, fénymodullal és a kamerával

Az osztrák fényrendszergyártó ZKW a Bécsi Műszaki Egyetemmel és a szoftverspecialista emotion3D céggel dolgozik együtt a CarVisionLight kutatási projekt keretében „együttgondolkodó” fényrendszerek fejlesztésében. „A CarVisionLight projektben a partnerekkel együtt kompetenciáinkat összpontosítjuk a következő generációs autók fényrendszereinek fejlesztésére”, magyarázza Oliver Schubert, a ZKW-Csoport vezérigazgatója.

Külön az éjszakai vezetés biztonságának fokozása érdekében a ZKW a TU Wiennel együtt átfogó méréseket végzett. Ennek során egy tesztjárművet kamera-prototípussal szereltek fel, hogy adatokat gyűjtsenek a kameraképek feldolgozásához. Az adatokat mesterséges intelligencia segítségével, és az emotion3 monitoring-szoftverével elemezték. A kapott minták azután „fényalgoritmusokként” továbbíthatók az intelligens kamerarendszerekre, hogy ezek pontossága fokozható legyen.

Az átfogó megközelítésű CarVisionLight projekt

„A partnerekkel közösen a képrögzítést és -feldolgozást, valamint az adaptív megvilágítást kutatjuk. A következő generációs elülső fényszórók alapköve annak a 3D-sztereoszkópiának az integrációja, amellyel a környezetet képezik le nagy felbontású fényszóró-technológiával”, állítja Schubert. A CarVisionLight projektet az osztrák Szövetségi Klímavédelmi, Környezetvédelmi, Energiaügyi, Mobilitási, Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja, és része a ZKW szenzorintegrációs technológiai programjának.

Forrás: zkw-group.com