Izzócsere – Audi A2 1,4 TDI

A mai autók fényvetőiben, lámpatesteiben az izzók cseréje már nem az úrvezetők és úrvezető hölgyek útmenti feladata. Ha a fél autót nem is kell „szétdönteni” egy izzócseréhez, de sokszor kell az akkumulátort kiemelni, vagy karosszériaelemeket leszerelni. A bontás néha annyira munkaigényes, hogy valóban nem pazarlás, ha egy izzó élete végéhez érve kiég, nem bevárni, míg hamarosan a többi is kiég, hanem valamennyi izzót egyszerre újra cserélni.

A Hella Hungária Gépjárműalkatrész-Kereskedelmi Kft. a műhelyeknek képeskönyvet ad, bemutatva számos típus izzócseréjének szerelési lépéseit. A Hella Hungária Kft. jóvoltából - e könyvet idézve - néhány „izgalmas” típus cseréjét mi is bemutatjuk és igyekszünk saját képsorozatokat is készíteni. Az Audi A2 típus az ábécé alapján is lehetne az első, mi inkább kuriózum mivolta alapján tettük az első helyre.

Audi A2 1,4 TDI

Az A2-es Audi egy új, autógyári fogantatású szervizkoncepció első és remélhetőleg utolsó modellje. Az Audi azt „találta ki”, hogy az autó motortere maradjon illetéktelenek előtt zárva, a motorházfedél a hagyományos értelemben nem nyitható (fel). A folyadékok utántöltésre lehet csak a betöltőnyílások terének fedelét a laikusoknak felnyitni, illetékességük beljebb már nem terjed ki…

Mit tegyünk, ha a „rejtett szférában” lévő lámpák kiégtek, és azokat cserélni kell?


A motorháztető levétele végett először oldjuk ki az utastérből a szerviztér fedelet, majd nyissuk ki.

 


A szerviztérben lévő forgatógombokat balra, ütközésig forgassuk, majd húzzuk ki.

 


A motorháztetőt elöl emeljük meg, majd húzzuk előre, így a hátsó rögzítésből kiszabadítjuk. Ezek után a motorháztetőt levehetjük.

 


Vezetőoldali tompított izzó cseréje. A fényszóróház hátsó fedelének rögzítő kengyelét billentsük ki, vegyük le a fedelet. A hely itt nagyon szűk, keressük meg a megfelelő kiforgatási pozíciót. A visszahelyezésnél is csak vakon, a helyzetet kitapogatva tudunk dolgozni.

 


Az izzó rögzítőkengyelét kapcsoljuk ki, cseréljük ki az izzót.

 


Vezetőoldali fényszóróizzó cseréje. Az előző előkészítő műveleteket a fényszóróizzó cseréjéhez is el kell végezni. A fényszóróizzó könnyebb elérése miatt az előrevilágítás állítómotorját hátrafelé, lefelé billentsük ki. A rögzítő kengyelt billentsük ki, az izzót cseréljük ki.

 


A vezetőoldali városifény izzójának cseréje. Az előző előkészítő műveleteket a városifény izzócseréjéhez is el kell végezni. Az izzófoglalatot, aljzatot a fényvetőházból húzzuk ki, az izzót cseréljük ki.

 


A vezetőoldali irányjelző izzó cseréje. Az előző előkészítő műveleteket az irányjelző izzó cseréjéhez is el kell végezni. Az izzófoglalatot, aljzatot balra, ütközésig fordítsuk el és húzzuk ki a fényvetőházból. Az izzót cseréljük ki.