Digitális fényvető a luxus-Mercedesben

A Mercedes-Maybach S-osztályban mutatkozott be a jövő fényvetője, ami több mint világító berendezés. A Daimler által „Digital Light”-nak vagyis „Digitális fény”-nek nevezett technológia a Genf-i Autószalonon debütált, és még idén megkezdődik kisszériás gyártása.

A Mercedes digitális fényvetője több, mint 1 millió pixel felbontású, így a jármű előtt 2 millió pixeles felbontású képet láthatunk, ami nem csak a megfelelő látási viszonyokat képes megteremteni, hanem az asszisztens rendszerek visszajelzőjeként is felhasználható.

A kamerák és a szenzorok felismerik a többi közlekedőt, a számítógépek és a GPS-alapú rendszerek pedig az útviszonyoknak megfelelő képet vetítik az útra. A vezérlők ezred másodpercenként szabályozzák a vetített fényt.

A HD-felbontású fénnyel különböző figyelmeztető alakzatokat és a többi közlekedőnek üzeneteket is lehet az útra vetíteni. A járművezető segítségére az autó szélességét jelző sávokat is maga elé tud vetíteni a fényszóró, így előre láthatjuk az autó nyomvonalát.

A követési távolság tartását is segíti a digitális fényvető, hiszen dinamikusan tudja változtatni az előre vetített jelzés helyét.

Nagyon várjuk, hogy közúton is találkozzunk a „digitális fénnyel”.

Forrás: Daimler AG