Fényszóróarculat

A fényforrások fejlesztésének köszönhetően a fényszórótervezés nagyot lépett előre, ma már minden eddiginél formásabb és stílusosabb fényszórókat lehet gyártani. Mindezt a tudománynak köszönhetjük – egészen pontosan a precíz LED-technológiának. A LED-ek teszik lehetővé, hogy a dizájnerek olyan formájú fényszórókat tervezhessenek, amelyek a hagyományos, izzós megoldásokkal még megvalósíthatatlanok voltak.

A keskeny fényszórók révén lekerekíthetők a karosszéria kiszögellései, vagyis az autók áramvonalasabbá válhatnak. Az orr-rész profilja mélyebbre húzható, ami sportosabb benyomást kelt. A kis átmérőjű diódák egyedi mintázatokban, egyedi vezérléssel építhetők be, ami különleges világítási effektek kialakítását teszi lehetővé - jó példa erre az irányjelzők adott sorrendben felvillanó, narancssárga fénysora. Ráadásul a diódák sokkal kevesebb hőt termelnek, mint a korábbi lámpák, ezért a fényszórók vetítőlencséi és egyéb alkatrészei műanyagból is készülhetnek, vagyis könnyebben hozzáalakíthatók a dizájnerek elképzeléseihez.

A közeli jövőben még több lehetőség kínálkozik. A technológia további fejlődésével a tervezők több színt – sőt színárnyalatokat is – használhatnak majd, így a dizájn még izgalmasabbá válhat. A fényszórók formavilágának kialakítása előtt fényes jövő áll.

Forrás: Ford sajtóinformáció