Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2022. november | Olvasson bele!

Aktív kartergáz-szellőztetés személygépjárművekhezA modern belső égésű motorok (benzin- és dízelmotorok is) nagy hatásfokú olajleválasztást igényelnek a kartergáz-szellőztető rendszertől. Az eddig alkalmazott leválasztók fizikailag megvalósítható legjobb kialakításának a határait feszegetik az új igények. Ezért fejlesztette ki a Hengst Blue Disc névre keresztelt centrifugál olajleválasztó rendszerét, ami a jövőben várható még szigorúbb igényeknek is megfelel.

A KARTERGÁZ-SZELLŐZTETÉS KIHÍVÁSAI

A hagyományos passzív olajleválasztók a szívócső és az olajteknő nyomáskülönbségét használták fel az áramlás gyorsítására és az irányváltoztatásokra, melyek után az olaj nem képes követni a gázok mozgását valamilyen falra érve, és azon lefolyva kerül ismét az olajteknőbe. Minél nagyobb a gyorsulás és az irányváltás, annál több részecske (olaj) tud leválni a gázról.

Mivel a nyomáskülönbség tovább már nem növelhető, ezért az új kibocsátási normákkal összhangban új technológia kifejlesztésére volt szükség.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.
hirdetés

hirdetés