Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2022. november | Olvasson bele!

Milyen hibákat jelezhet a műszerfali töltésjelző lámpa?A gépjármű elektromos rendszereinek működéséhez szükséges energiát (áramot) az autó akkumulátora szolgáltatja. Az akkumulátort a generátor tölti, nagyon fontos működését ellenőrizni, mert meghibásodása befolyásolja, sőt meg is gátolja a jármű használatát. Az akkumulátor töltés állapotának megfigyelésére többek közt az autó műszerfalán található jelzőlámpát használhatjuk. Amikor a generátor fordulatszáma eléri a kb. 700 min-1 értéket és a lámpa nem alszik ki, akkor a töltőrendszer meghibásodása valószínű.

Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogy mit jelenthet, ha a töltésjelző lámpa villog, folyamatosan világít vagy nem világít. Ezeket az ismereteket a szerelő a gépkocsi tulajdonosának is, ha az illető műszaki érdeklődésű, elmondhatja.

A villogó töltésjelző lámpa elhasználódott vagy súlyosan sérült generátorkeféket jelezhet. Más ok lehet a kommutátor keféinek vagy csúszógyűrűinek sérülése. Ha a generátor hibás, javításra vagy cserére van szükség. A villogó töltésjelző lámpa további oka lehet a feszültség megváltozása, amiért a szabályozó lehet a felelős. Helyes feszültsége 13,9 és 14,4 V között van, még akkor is, ha például rádió vagy töltő formájában további terhelést jelentő fogyasztó van rácsatlakoztatva.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.
hirdetés

hirdetés