Mit kell figyelembe venni, ha hibrid és elektromos műhelyt tervezünk?

A brit Straightset garázsipari felszerelésekkel foglalkozó cég brit szaksajtóban megjelent szakcikke szerint alapjaiban kell egyes beszerzéseket átgondolni abban az esetben, ha egy hagyományos autójavító hibrid és elektromos gépjárművek javítására végez részleges átalakításokat infrastruktúrájában.

Azzal kapcsolatosan, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, amikor a garázsát/műhelyét elektromos vagy hibrid járművek szervizelésére kívánja átalakítani, a következő szempontokat emelik ki:

Emelők: az emelőknek a szokásosnál szélesebbnek kell lenniük alacsony profilú karokkal, melyek biztosítják, hogy az emelő a legnagyobb hozzáférést biztosítsa a jármű alsó részéhez. Számos, már optimalizált modell áll rendelkezésre a gyártóktól, pl. a Space, a Slift és a Nussbaum erre a feladatra optimalizált termékei már megtalálhatók a gyártók honlapjain.

Akkumulátor emelőasztalok: az akkumulátor emelőasztalok további kulcsfontosságú tényezőnek számítanak egy elektromos járműveket javító szervizben. Mivel az akkumulátor karbantartása kulcsfontosságú része az elektromos járművel kapcsolatos szolgáltatásoknak, az akkumulátorok kezeléséhez robusztus emelőasztalra lesz szükség.

A képen is látható „csúcsmodell” mellett számos olyan termék létezik a piacon, amelyek jelentősen különböznek árban, attól függően, hogy kézi vagy elektromos működtetést, emelési sebességet és emelési magasságot kívánunk-e állítani.

Abroncsok: noha az elektromos járművek gumiabroncs- és kerékfelszerelésével szemben támasztott követelmények nem különböznek a benzin- és dízelmotoros járművektől, fontos figyelembe venni, hogy mivel az elektromos autók 20-30 százalékkal nagyobb tömegűek és általában lényegesen nagyobb nyomatékkal rendelkeznek, a gumiabroncs kopás jelentősebb, mint egy normál belső égésű motoros autó esetén. Emiatt ezek a járművek kitettebbek az abroncsok gyakoribb meghibásodásának, csereszükségletének, ezért fontos képesség a szakműhelyekben a megfelelő kerékkiegyensúlyozó, kerékbeállító és gumiabroncs szereléséhez szükséges berendezések megléte.

Füstelvezetés, illetve légcsere: a hibrid és az elektromos autók szervizeiben is fontos biztosítani a füstelvezetést, az intenzív légcserét, mely az elektromos akkumulátor cseréjekor válik aktuálissá, ezt viszont elegendő az eddigi megszokott előírások szerint végezni.

Egyéb szempontok is kell, hogy biztosítsák, hogy készen álljon egy szerviz az elektromos járművek szervizelésére, beleértve az áramellátást, az akadályokat, a defibrillátorokat, a táblákat és a tartozékokat.

A szigetelt szerszámkészlet egy másik történet…

Ahogy terjednek az elektromos járművek, és új, eddig nem létező szervizigényeket hívnak életre, így természetesen azok a cégek is megjelennek, amik ezeknek az új típusú szervizeknek a telepítésére szakosodnak.